Жінка!.. Величне, дивне, ніжне слово…

Жінка!.. Величне, дивне, ніжне слово…

«Рука, що гойдає колиску, править світом»

В. Воллес

Нарешті ми дочекалися останнього місяця весни. Він приніс нам чарівне свято – Свято матері, яке цього року ми відзначаємо 10 травня.

Воно має давню й цікаву історію, яка пов’язана з долею американки Анни Дарвіс. Дівчинка рано втратила найдорожчу у світі людину. Під час похмурих сирітських буднів Анна думала, що людям необхідно мати один день на рік, щоб вони змогли всі разом ушанувати матір-неньку, Землю-матір, Матір Божу. На її клопотання Конгрес США встановив 1914 року нове державне свято – День матері. Згодом у багатьох країнах почали відзначати це свято.

Матір, мама, мамуся, мамочка, матусенька, неня, ненечка… У неї багато назв. Це коротке слово, але які глибини скарбів містить воно в собі! Все її життя із серця б’є великим джерелом безкорислива любов до своїх дітей. У матері добрі й ласкаві руки, найвірніше й найчутливіше серце. Її любов – це сад, в якому завжди світить сонце.

… Вклонися їй, скажи привітне слово

І руки працьовиті поцілуй.

Навчись її всім серцем поважати

І берегти від злоби і наруг.

                                                                  (В. Симоненко)

Бути матір’ю – це велика праця, тому зробімо роботу матері найприємнішою – будемо платити поцілунками. Нам потрібно знаходити час на те, щоб сказати: «Мамо, я люблю тебе! Як ти?» Ми забуваємо про це, але якими важливими іноді буває кілька простих фраз.

Скільки ти зазнала горя й муки

У своєму нелегкім житті!

Я цілую ці дбайливі руки,

Мозолисті, вмілі, золоті.

Хай поля-лани зерняться житом

І вруняться колосом без меж,

Скільки я на світі буду жити,

Ти в моєму серці не помреш!

                                                                             (В. Геращенко)

Дорогі наші мами! Сьогодні ми низько вклоняємося вам за ваші нестерпні муки, в яких народжуються нові життя; за ваші безсонні ночі, коли ви сиділи над нашими колисками; за ваше велике терпіння, ніжні руки й гаряче серце. Здоров’я і щастя вам, наші любі матусі!

В День матері бажаю щастя й миру,

Любові, злагоди й душевного тепла.

Хай кожен день дарує нову силу,

А ще багато щастя, ніжності й добра!

Анастасія Туганашева, студентка IV курсу

факультету української філології та журналістики