Творча молодь презентувала перший кам’янецький літературно-мистецький альманах «Phoenix»

Творча молодь презентувала перший кам’янецький літературно-мистецький альманах «Phoenix»

Кам’янець-Подільський по праву можна назвати культурною столицею Поділля. Саме наше місто завжди було не лише осередком освіти та науки, але й місцем, де надихались й творили люди, поціловані музою. 

Продовжувачами гарних літературних традицій стали учасники літературно-мистецького об’єднання «Phoenix». Усе розпочалось із роздумів вголос за філіжанкою кави в редакції газети «Студентський меридіан» про потребу, а разом із тим відсутність можливості письменників-початківців міста публікувати свої твори. Четверо молодих творчих кам´янчан: письменник та аспірант історичного факультету Ігор Старенький, письменниця та журналіст газети «Кам’янецький часопис «КлюЧ» Віоліна Ситнік, студентка факультету української філології та журналістики і кореспондент газети «Студентський меридіан» Лілія Надвідна, студентка магістратури історичного факультету та редактор цього ж часопису Ольга Комарова врешті вирішили: «Якщо Магомет не йде до гори, то горі іде до Магомета».

Згодом до них приєдналися студентки факультету української філології та журналістики Інна Мисюра, Вікторія Дубак та Ольга Зьомко. 21 березня вже був сформований цілковитий склад і концепція діяльності нового творчого об’єднання під назвою «Phoenix». Почалося активне налагодження зв’язків із відомим українськими письменниками сучасності, результатом яких стало проведення зустрічей зі Славою Світовою, Дарою Корній, Любовю Долик та Марією Дзюбою. Синхронно учасники об’єднання готували свій перший випуск нового літературно-мистецького збірника творів, який повинен стати справжнім ковтком свіжого повітря для літературного життя Кам’янця.

І ось уже 13 червня, наче з попелу всіх попередніх спроб оживити сучасну літературу Кам´янця-Подільського, свої крила в оточені міфічних ідолів Вірменського дворика на території музею старожитностей Поділля, розправив сторінками альманаху «Phoenix». Основне завдання літературно-мистецького збірника – це підтримка сучасного українського літературного процесу, дати можливість реалізувати молодим авторам свій творчий потенціал. Співавторами видання є переважно студенти та випускники К-ПНУ імені І. Огієнка. Головним редактором альманаху обрали історика, журналіста, краєзнавця, письменника Ігоря Старенького, який очолює творче об’єднання. Ольга Комарова висловилася з цього приводу саме так: «Ми навіть і не розглядали іншої альтернативи. Наш університет очолює історик. Редактор студентської газети – теж історик. Саме історики були і залишаються творчим ядром не лише нашого університету, але й міста. Ігор цілком виправдовує цю аксіому». Над альманахом злагоджено та сумлінно працювала ціла команда письменників. Впорядкуванням творів, окрім головного редактора, займалися його заступник Віоліна Ситнік і літературний редактор Лілія Надвідна. Над коректурою працювали Інна Мисюра, Вікторія Дубчак та Ольга Зьомко. На плечі Ольги Комарової лягли верстка, оформлення та ілюстрації альманаху. У своєму виступі вона розповіла, що окрім її малюнків у обкладинці альманаху було поміщене зображення картини на тему революції і Майдану молодої художниці Ольги Якубовської, яка навчається на педагогічному факультету нашого університету.

Варто додати, що видання альманаху не відбулося би без підтримки декана історичного факультету Володимира Дубінського, якого «фенікси» називають «хрещеним батьком» цього випуску, та голови МО «Рідне місто» Василя Гаврилюка, який надав спонсорські кошти на 2/3 витрат на друк видання. Ольга Комарова розповіла на презентації, що коли про їхній альманах і про таку активну підтримку з боку класичного історика, декана їхнього факультету, дізналися її львівські друзі, вони були неабияк приємно вражені і навіть встигли щиро позаздрити кам’янчанам. Учасники об’єднання щиро подякували редакції «Кам’янецького часопису «КлюЧ» за активну інформаційному підтримку та консультації з приводу різних питань.

Під час презентації не менш приємна подія – нагородження учасників та переможців літературного конкурсу «Мій Кам’янець». Призерами конкурсу за рішенням членів журі Віталія Нечитайла, завідувача кафедри політології нашого університету та члена НСПУ; Володимира Дубінського, декана історичного факультету; Наталії Яцемірської, заступника гол. редактора газети «Кам’янецький часопис «КлюЧ» та Альони Куземи, начальника департаменту гуманітарної політики міста стали казкарка Ірина Жмурко (І місце), викладач факультетукорекційної та соціальної педагогіки і психології Тетяна Сметанюк (ІІ місце) та учениця НВК №16 Ірина Дуда (ІІІ місце). Також редколегія альманаху окремо відзначила ще один твір молодого кам’янецького поета, випускника історичного факультету Романа Озімовського. Усі конкурсанти були нагороджені грамотами, а переможці отримали гарні призи.

До вітального слова також була запрошена Світлана Старченко, начальник міського управління освіти, яка практично кинула «бойовий клич» по школах нашого міста, щоб залучити якомога більше авторів для участі у конкурсі. Віктор Травінський, директор Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, який активно допомагав в організації презентації, підкреслив у своєму виступі, що і надалі буде активно підтримувати творчу молодь.

Василь Добровольський, голова Кам’янець-Подільської міськрайонної організації Національної спілки журналістів України, кореспондент газети «Подільські вісті» висловив своє захоплення випуском альманаху і передав вітання присутнім від Володимира Дубінського та Василя Гаврилюка, які через надмірну завантаженість не змогли бути присутніми на презентації. Також пан Василь пообіцяв, що переможець літературного конкурсу, зважаючи на його літературну обдарованість, буде рекомендований до вступу до Національної спілки журналістів України.

Продовжився захід літчитаннями. Співавтори альманаху потішили присутніх своїми поетичними та прозовими творами. Також організаторами до «вільного мікрофону були запрошені всі бажаючі виступити. Справжньою родзинкою виявився виступ наймолодшої учасниці конкурсу, 5-річної Софійки Скавронської, який і розпочав представлення творів.

Приємно було бачити на обличчях слухачів щиру посмішку та навіть вдячність за плідну роботу літературно-мистецького об’єднання «Phoenix» для розвитку культурного життя міста. Тож нехай творчий фенікс, відроджений вами із попелу, завжди витає над натхненним містом на камені.

Анастасія Надвідна, студентка
ІІ курсу історичного факультету,
редактор газети «Кліо».
Фото Христини Руссу