Кам’янець-Подільський – 2016 у баченні режисера Андрія Зайця

Кам’янець-Подільський – 2016 у баченні режисера Андрія Зайця

У травні цього року був оголошений всеукраїнський конкурс аматорських відеоробіт «Моє місто сьогодні і яким я його бачу у 2016 році». «Сильніші Разом» (Спільна інформаційна кампанія України та ЄС, до якої долучились Представництво ЄС в Україні, країни-члени Євросоюзу, представники української влади, бізнесу та громадянського суспільства) та Посольство Швеції в Україні вирішили запустити такий чудовий проект, щоб українські громадські активісти змогли  візуалізувати бачення розвитку свого рідного міста в майбутньому, показати перспективи розвитку (не тільки інноваційного, але і духовного) та позмагатись силами за кращий ролик у досить таки не простому голосуванні. Компетентним журі для участі в другому етапі було відібрано вісім відеороликів. Користувачі соцмереж мали змогу залишити свій «лайк» у підтримку найкращого проекту, на їхній погляд. Чималу кількість голосів отримала конкурсна відеоробота кам’янчанина Андрія Зайця, відомого режисера нашого міста, який закінчив цього року 5 курс історичного факультету (спеціальність «Політологія») К-ПНУ імені Івана Огієнка. Андрій є також активістом своєї МГО «Ініціатива & Розвиток». Результат у конкурсі – ІІ місце, з чим ми його і вітаємо!

Варто зазначити, що молодий режисер у відведений формат намагався якнайповніше вмістити «родзинки» нашого міста в недалекому майбутньому . Усі відеоматеріали, які використовувалися для монтажу конкурсної роботи є з власного архіву Андрія. Близько 50% сюжетів було спеціально відзнято ним для цього ролику. Ось буквально на днях громадський діяч побував у столиці, відвідавши Посольство Швеції. На зустрічі він поспілкувався із заступником посла Швеції в Україні  Мортеном Енбергом, керівником проекту «Сильніші Разом» Костянтином Ромашко та переможницею конкурсу Тетяною Білою з міста Миколаєва.

«Сьогодні в складний для України час, як і політичний, так і економічний, потрібно як найбільше таких конкурсів та проектів, адже свіжі ідеї та дії зможуть вплинути на непросту ситуацію. Конкурс зацікавив тим, що потрібно було по-своєму показати бачення Кам’янця-Подільського в 2016 році. Хоча про наше місто я зробив ще зі шкільних років відео роликів не менше десятка, але тут завдання стояло креативно розкрити суть теми конкурсу та зацікавити не тільки іногороднього глядача, а й жителів Кам’янця-Подільського, щоб вони проголосували. Конкурс був запеклий і майже всю фінальну частину голосування міста Миколаїв та Кам’янець-Подільський йшли нарівні і хочу сказати, що отримане мною друге місце справедливе, адже ті зусилля і наполегливість, яку приклала учасниця з міста Миколаїв вражає», – розповів Андрій Заєць.

«Тільки ми, об’єднавшись, побудуємо сильне місто та Україну разом», – висвічується теза в кінці ролику Андрія. І, справді, це відео багато кого наштовхне на важливі роздуми про те, що наша нація зможе подолати всі перешкоди лише тоді, коли ми всі разом почнемо об’єднуватися. Лише спільними зусиллями можна продуктивно втілювати хороші ідеї у реальність.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети