Буккросинг по-кам’янецьки

Буккросинг по-кам’янецьки

Британські червоні телефонні будки поступово відходять в історію. Однак їх не здають на металобрухт. Оператор зв’язку British Telecom розпродує будки всім охочим, а кмітливі британці перетворюють їх на затишні комори, художні інсталяції. А мешканці маленького англійського містечка Вестбері-саб-Мендіп викупили одну будку за символічну плату в 1 фунт і зробили з неї найменшу бібліотеку в світі на свіжому повітрі, яка працює 24 години на добу, 365 днів на рік. Навіть уночі там горить світло – для любителів почитати в нічний час.

Цю традицію вирішили продовжити і в нашому місті. Кам’янець-Подільська ланка ВО «Sreet Workout Україна» та стейк-хаус «Лондон», за підтримки фестивалю «Республіка», ініціювали 3 серпня 2014 року відкриття в Кам’янці-Подільському точки вільного обміну книгами. Вона знаходиться у телефонній будці поблизу стейк-хаусу «Лондон».

Телефонна будка представляє собою своєрідну бібліотеку, де кожен бажаючий зможе абсолютно безкоштовно взяти книжку, щоб почитати у кафе, на вулиці, в парку або вдома. Якщо людина хоче взяти книгу для читання поза межами території стейк-хаусу, то основна умова для цього – попередньо залишити там яку-небудь іншу книжку. Таким чином, кількість книг у «бібліотеці» буде постійно однаковою, а асортимент постійно оновлюватиметься. Прочитавши книгу, читач залишить свій відгук про неї та своє ім’я на її форзаці. Це свого роду – продовження життя для вже прочитаних книг, що залежуються на поличках книжкових шаф.
Таким чином місто Кам’янець-Подільський одним із перших в Україні, долучиться до провідних європейських міст (Берліна, Лондона та ін.), які вже мають такі «точки вільного читання».

Зроби і ти свій вклад у культурний розвиток нашого міста. Принеси, книгу, яку ти вже прочитав та поділися нею з жителями та гостями нашого Кам`янця-Подільського.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети.
Світлини Ольги Комарової

та Віоліни Ситнік