Незабутня подія

Незабутня подія

Спрагла до інтелектуальних бесід молодь К-ПНУ імені Івана Огієнка вкотре мала можливість насолодитися розмовою з непересічною людиною. У середу, 19 листопада, у читальному залі № 2 центрального корпусу університету відбулась презентація монографії доктора філологічних наук, завідувача кафедри слов’янської філології та загального мовознавства професора Семена Дмитровича Абрамовича «Двоемирие Гоголя», яка видана цього року у Кам’янці-Подільському. Кажуть, що люди з багатогранними і глибокими характерами здатні все навколо себе зробити цікавим, в чому студенти мали можливість переконатися на зустрічі. Адже аудиторія з першої ж хвилини презентації втрапила під чар Семена Дмитровича. Він розповідав про дослідження, що лягли в основу монографії, читав вірші у власних перекладах, відповідав на запитання слухачів та влучно жартував.

Презентацію провів директор бібліотеки університету професор В.С. Прокопчук. У вступному слові Віктор Степанович окреслив науково-педагогічний і творчий шлях С.Д. Абрамовича та зупинився на основоположних моментах монографії «Двоемирие Гоголя».

Прозвучало багато цікавих розповідей з життя автора монографії. Професор І. М. Конет поділився своїми спогадами про знайомство з Семеном Дмитровичем. Високо оцінив монографію професор О. В. Кеба, який зупинився на особливостях оригінального дослідження творчості Миколи Гоголя. Професор П.Л. Шулик присвятила цій події авторський вірш, який натхненно прочитала на заході.

Розгорнулась жвава дискусія, автор відповідав на запитання щодо особливостей художньої творчості Гоголя, методів аналізу твору, впливу на дослідника і читача. Розмовляли про дуалізм особистостей Гоголя і гоголівських героїв, і завдяки М.Д. Абрамовичу присутні змогли поглянути на них оком літературознавця.

Заговорили про амбівалентність людських поривів, від чого в атмосфері вечора промайнуло щось бодлерівське. Зустріч була справді інтелектуальним задоволенням для кожного з присутніх. Атмосфера вечору мала настрій щирості та відвертості і, безперечно, надовго запам’ятається всім.

А. П. Куверіна