Семінар закінчився, але залишив для нас незабутні враження та неоціненний досвід…

Семінар закінчився, але залишив для нас незабутні враження та неоціненний досвід…

4 грудня магістранти факультету української філології та журналістики під керівництвом кандидата філологічних наук доцента  Олега Анатолійовича Рарицького в стінах Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка зустрічали гостей – видатних науковців Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України.

До нас завітали:

  • Сергій Анастасійович Гальченко, кандидат філологічних наук, заступник директора з наукової та видавничої діяльності, дослідник життєвого та творчого шляху Т. Г. Шевченка;
  • Геннадій Миколайович Нога, кандидат філологічних наук, учений секретар Інституту, науковий співробітник відділу давньої української літератури;
  • Юрій Володимирович Пелешенко, доктор філологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту;
  • Олексій Дмитрович Сінченко, кандидат філологічних наук, теоретик літератури, молодший науковий співробітник Інституту;
  • Роман Євгенович Кисельов, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник, дослідник старослов’янської мови;
  • Андрій Євгенович Кравченко, кандидат філологічних наук, літературознавець, письменник.

5 грудня разом із почесними гостями магістранти відвідали селище Смотрич Дунаєвецького району, де народився український полеміст Мелетій Смотрицький. На базі Смотрицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, яка гідно носить ім’я свого земляка, було проведено виїзний семінар «Українська література в контексті національної та світової культури», що став логічним продовженням Кам’янецького семінару. Захід присвячений видатному полемісту, а також 200-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка. У засіданні семінару взяли участь науковці Інституту літератури та вчителі української мови та літератури Дунаєвецького району.

Гостей зустріли очільник закладу Леонтій Петрович Глевич та учні школи, які  розповіли про її історію та сьогодення. Незабутні враження залишилися після відвідин музею, який присвячений життєвому та творчому шляху Мелетія Смотрицького.

Вразила також багатогранна діяльність учнівського та педагогічного колективу школи, в якій функціонує понад 20 гуртків. Проходячи коридорами навчального закладу, ми дізналися про навчальну, наукову, позакласну роботу учнів, про їхні вподобання і творчі здібності – все це відтворено у фотовиставках, звітах творчої діяльності гуртків, учнівських стіннівках, стендах тощо.

Семінар мав різнобічний характер: так відомий шевченкознавець С.А. Гальченко розповів присутнім про маловідомі факти із творчої діяльності Т. Г. Шевченка, нещодавно віднайдені оригінали його творів. Науковець презентував спеціальне зібрання поетичного доробку великого українця, книжечку кишенькового формату, яка була видана спеціально для українських військових, які перебувають в зоні АТО.

Ю.В. Пелешенко розповів про масштабне та довгоочікуване видання 12-томної академічної історії української літератури, над створенням якого працює велика кількість літературознавців, у тому числі й сам Юрій Володимирович. Він також розповів про написання першого тому, присвяченого зародженню й розвиткові вітчизняного письменства періоду X – XVI  ст.

Знавець старослов’янської мови Р.Є. Кисельов провів майстер-клас для вчителів з прочитання старослов’янських текстів, що викликало жвавий інтерес серед присутніх.

Наприкінці український письменник А.Є. Кравченко  презентував свою нову книгу «Майдан і українська національна ідея». Книга присвячена аналізові рушіїв і ключових особливостей загальнонародного протесту, що випливають із етнічної психології українців, національної ідеї, втіленої в тисячолітній культурі України.

Гості семінару привезли із собою низку книг, які подарували Смотрицькій ЗОШ.

Логічним продовженням семінару стали виступи вчителів-словесників, які подали цікаву інформацію про життєвий та творчий шлях Мелетія Смотрицького, його безпосередній зв’язок із селищем.

Семінар закінчився, але залишив для нас, магістрантів, незабутні враження. Висловлюємо щиру подяку Олегу Анатолійовичу Рарицькому за організацію та проведення такого масштабного заходу.

Магістранти факультету
української філології 
та журналістики