Від єзуїтського костьолу, чоловічої гімназії до історичного факультету

Від єзуїтського костьолу, чоловічої гімназії до історичного факультету

Напевно, кожний із нас десь в глибині душі марив мріями навчатися в університеті з багатим історичним минулим. Споруда історичного факультету, яка знаходиться по вулиці Татарській, 14 має свою цікаву історію. Але на жаль, інколи студентство навіть не здогадується, в яких натхненних стінах проходять їхні пари.

Спеціально для студентів І і ІІ курсів історичного факультету 9 грудня була проведена цікава лекція-презентація «Історія Пантеону історії. Споруда історичного факультету крізь призму віків (ХІХ – поч. ХХ ст.)». Ініціатором проведення заходу виступили Надія Крючкова, завідувач бібліотеки рідкісних видань, і Ольга Комарова, аспірантка історичного факультету.

Про першопочатки історії Подільської чоловічої гімназії, її діяльність у Вінниці і перенесення освітнього закладу до Кам’янця-Подільського розповіла Ольга Комарова. Також вона розповіла про деякі аспекти просвітницької діяльності єзуїтів у нашому місті в ХVII cт.: «Подільська чоловіча гімназія була переведена з Вінниці у 1840 році у теперішній навчальний корпус №2 нашого вишу. Будинок нашого факультету розташований саме на фундаменті єзуїтського костьолу. Задумайтеся, можливо, сучасна студентська традиція спалювання конспектів на істфаці в кінці навчання своїм корінням сягає в ті часи, коли святі отці єзуїти на цьому ж місці спалювали книги…».

Завдяки орієнтиру на історичні джерела, доповідачі поставили за мету показати студентству специфіку дослідження з залученням архівних справ і стародруків, щоб в майбутньому вони змогли виробити в собі відповідні професійні навики. Такі лекції важливі для майбутніх фахових істориків і архівістів, адже активізують їхній дослідницький потенціал, можуть спрямувати наукові інтереси тощо.

О. Комарова показала студентам хронологію процесу побудови чоловічої гімназії, у нагоді стали будівельні проекти цієї споруди, знайдені в Держархіві Хмельницької області (Ф.319). Завдяки іншим офіційним історичним документам та планам гімназії було представлена динаміка змін використання аудиторій за призначенням. Наприклад, теперішній читальний зал факультету в ХІХ ст. використовувався як столова, кафедра всесвітньої історії – як лазарет та учнівська бібліотека тощо. Було цікаво спостерігати за реакцією студентів у той момент, коли вони дізналися, що у 25 та 25а аудиторіях третього поверху була облаштована домова церква Трьох Святителів. Насправді ж про її існування навіть не здогадуються більшість викладачів, які працюють на факультеті.

Окрім, історичних та архітектурних особливостей споруди автори лекції торкнулися питань, що стосувалися діяльності і внутрішнього розпорядку закладу. Також О. Комарова розповіла про кам’янецький період життя одного з інспекторів гімназії, відомого українського діяча, кириломефодіївця Олександра Даниловича Тулуба. Ольга Богачик, бібліотекар читального залу електронної бібліотеки університету, здійснила екскурс щодо форми, яку носили гімназисти та працівники чоловічої гімназії.

Безумовно, жодне ґрунтовне об’єктивне дослідження не можливе без залучення справжніх історичних документів. Тому на лекції виступила і Н. Крючкова. Вона представила слухачам оригінали стародруків, які відображають діяльність Подільської чоловічої гімназії. На жаль, у свій час кам’янецький історичний архів постраждав через пожежу і припинив своє існування. Тому щиро віриться, що молоде покоління майбутніх істориків дізналося якомога більше корисної інформації про бібліотеку рідкісних видань, фонди якої безцінні для науковців.

Ольга Колодянська.
Світлини Лілії Надвідної