«Студентський меридіан» знайомився з першими часописами Поділля

«Студентський меридіан» знайомився з першими часописами Поділля

Бібліотека рідкісних видань знаходиться у корпусі історичного факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка. Її фонди безцінні не лише для університету, а й для історії нашого міста й Поділля загалом. Нові і нові дослідники з усіх куточків України та з-за кордону щороку відкривають для себе її фонди.

Традиційно щороку у листопаді молодий склад редакції університетської газети «Студентський меридіан» влаштовує цікаві заходи для своїх кореспондентів. Цього року ми вирішили не зраджувати традицій і спільно з Надією Дмитрівною Крючковою, завідувачем бібліотеки рідкісних видань, яка є структурним підрозділом наукової бібліотеки університету, провели цікаву лекцію-презентацію найстаріших часописів Поділля ХІХ – ХХ століть.

Студентки ІІ-ІІІ курсів факультету української філології та журналістики Христина Юхней, Юлія Аліменко, Лілія Нурадінова, Ольга Фортельна і Олена Митрофанюк із неабияким зацікавленням гортали колекції унікальних збережених часописів, поринувши у незвіданий для них світ історії подільських ЗМІ ХІХ – І пол.ХХ ст. Враховуючи те, що більшість дівчат приїхали до нас на навчання з інших областей України, представлені часописи викликали у них чималий інтерес.

Надія Крючкова розповіла студентам про історію заснування і діяльності бібліотеки: «Наш відділ функціонує відносно недовго – йому вже є 10 років. Є структурним підрозділом наукової бібліотеки нашого університету, але має свої особливості і цінності. Функціонує з січня 2004 року…». Студенти-журналісти мали змогу побачити частину архівного фонду, яка вціліла після пожежі Кам’янець-Подільського обласного державного історичного архіву «Нам було передано 24060 примірників унікальних видань. Станом на 11 листопада 2014 року наш фонд нараховує 25906 примірників», – додала завідувач.

Безумовно, цей відділ наукової бібліотеки помітно вирізняється серед інших. Справа у тім, що такі структурні підрозділи як читальні зали та абонементи факультетів обслуговують студентів нашого вишу згідно навчальної програми. У цьому ж відділі працюють з фондами переважно науковці, краєзнавці, аспіранти тощо, які досліджують вузькі теми. Хто вже встиг зробити замовлення і попрацювати з наданими джерелами, знають, що там зосереджений специфічний фонд стародруків з історії Поділля. Майбутні журналісти поцікавилися у працівників відділу як правильно сформувати свій запит. Надія Дмитрівна також представила кілька бібліографічних покажчиків, зокрема і новий під назвою «Періодичні видання доби Української революції 1917-1920 р. у науковій бібліотеці Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка», який значно полегшує пошук потрібної інформації для дослідників.

Дуже активним фондом для запитів, за словами працівників відділу, є фонд часописів, зокрема періодики. Завдяки представленим колекціям «Подольских губернских ведомостей», «Подольських епархиальных ведомостей», «Нашого шляху», «Червоного кордону» та інших читачі можуть отримати вичерпну відповідь на питання, які стосуватимуться аспектів історії, економіки, статистичних даних Поділля. Особливо зацікавила дівчат газета «Подольские губернские ведомости». Часопис, який нагадує за формою книгу і складається з 2-х частин (офіційної і неофіційної), виходив з січня 1838 року. Подібну структуру мають і «Подольськие епархиальные ведомости», редактором яких був відомий подільський краєзнавець Юхим Сіцінський. Надія Дмитрівна також презентувала студенткам і газети на польській мові. Не менше зацікавила гостей відділу газета «Наш шлях» за 1920 рік, адже на її шпальтах трапилося чимало матеріалу літературознавчого характеру. А ось інтерес до рекламних оголошень побив усі рекорди. Дівчата з неабияким задоволенням шукали щось цікавеньке і одразу ж показували одна одній.

Бібліотека рідкісних видань, без перебільшення являється найціннішим надбанням нашого університету, адже тут зберігаються перші часописи подільського краю. Як фаховий історик розумію, що шпальти таких видань бережуть у собі подих минулих століть. І їх куди цікавіше читати, а ніж сучасні газети. Хотілося аби наші молоді кореспонденти відірвалися хоч на день від своїх сучасних гаджетів і побували у неймовірному міні-архіві у серці Старого міста. Хтось зі студентів буде активно займатися журналістикою, працюючи у газеті. Хтось стане ведучим радіо чи телебачення, а хтось цілком може поєднати своє життя із дослідженням соціальних комунікацій. Потрібно показати підростаючому поколінню усі можливості.

«Лишіть свої буденні справи і сходіть у бібліотеку рідкісних видань! Я отримала колосальне задоволення від того, що історію можна не лише вчити, а й тримати у руках. Стародруки і рідкісні видання, часописи – усе це дозволяє з легкістю перенестися у минуле, прийнятися атмосферою тих далеких часів. Ніколи не могла подумати, що гортаючи сторінки газети за 1920 рік буду, як дитина, плескати в долоні. Раджу всім майбутнім журналістам повторити мій досвід. Для вас з радістю виконають будь-яке замовлення з картотеки і нададуть хорошу консультацію у досліджуваній темі», – поділилася своїми враженнями Олена Митрофанюк, студентка ІІІ курсу.

Ольга Комарова, гол. редактор газети.
Світлини Ольги Комарової та Лілії Нурадінової