«День Сніговика» Дзвінки Матіяш

«День Сніговика» Дзвінки Матіяш

Роман «День Сніговика» – це очікуваний бестселер від Дзвінки Матіяш. Твір входить до серії для підлітків видавництва «Discursus». За жанром – це роман-антиутопія, що для української літератури є дуже великою рідкістю. Події розгортаються в невеликому містечку, під опис якого підійшов би Дрогобич, Маріуполь, Кам`янець-Подільський, чи будь-яке інше провінційне місто. Але з самого початку ти розумієш, що це книга не для дітей. Навіть не кожен підліток зможе її зрозуміти. Це наче перечитувати в зрілому віці «Мандри Гуллівера» чи «Робінзона Крузо» і знаходити в ньому гострий соціальний і політичний підтекст, а не тільки веселі та цікаві пригоди. Так і Дзвінка Матіяш писала своє творіння в страшний для нашої країни час. Белетристка вклала в нього все те приховане, болюче, гостре, що пережили українці під час Майдану.

Головна героїня Ірма проживає зі своєю сім`єю у Медовому місті, де, як не парадоксально, мед вважають шкідливим. Так само шкідливе все те, що ми звикли вважати корисним для нашого здоров`я. Дівчина має неабиякі математичні здібності, чим дивує своїх вчителів та навіть викликає до своєї персони приховану підозру. Дівчинка мріє вчитися Особливій математичній школі Великого міста. Та в ньому править жорстокий Диктатор і всі остерігаються мегаполісу, адже ті, хто виїхав з рідного міста вже не змогли до нього повернутися і дуже сильно змінилися, стали іншими, чужими.

Приваблює підбір героїв. Адже так легко впізнати в них своїх знайомих, родичів, друзів. Імена в творі екзотичні. Авторка спеціально не давала своїм героям ймень, які звикли чути українці. Напевно пані Матіяш не хотіла зосереджувати увагу читачів на тому, що всі події відбуваються в Україні.

Усі жителі Медового міста бояться снігу, вважають його отруйним і дезинфікують речі, якщо на них потрапляє ця біла речовина. Одного дня в школі, де навчається головна героїня проходить дуже дивний іспит. Усі однокласники Ірми занурюють ноги в сніг, який чомусь примушує підлітків кричати. Лише Ірма ніяк на нього не відреагувала, що привело директорку і класного керівника в гнів.

Ірма тривалий час думає, що вона не така, як всі. Чомусь їй не щастить, ще й тепер насміхаються в школі. Так, вона не така, як всі, просто вона особлива. Одна з тих, кого після народження купали в снігу. Одна з тих, хто може змінити уставлене життя міста та зруйнувати все те, що нав`язують жителям упродовж багатьох років.

Усе в цій книзі особливе: герої, події, сюжет і, навіть, ліричні відступи автора.

Сама авторка розповіла, що написала роман за найкоротші строки – близько за два тижні. Писала вдень і вночі, писала, наче у мареві, адже в її країні тоді відбувалися дуже страшні події. Прийшли зміни і люди не знали, що робити далі, але дороги назад не було. Тому цю книгу не можна сприймати жартівливо чи несерйозно. Її треба читати уважно, між рядків, від першого до останнього слова.
Фінал книги, так би мовити, happy end. Тож будемо вірити в прозорливість авторки.

«День Сніговика» – це роман для підлітків, який повинен прочитати кожен свідомий дорослий українець. Адже символізм твору сам напрошується на порівняння: це і жорстокий диктатор, і особливе місто, і сніг, і залякані люди, і, звичайно, ті, хто виступив проти режиму і згодом його повалив. Тож, читайте роман, адже це – історія України останнього року, але в майстерній літературній обробці Дзвінки Матіяш.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети