Співпраця з міським відділом освіти – справа важлива і відповідальна

Співпраця з міським відділом освіти – справа важлива і відповідальна

Далеко не всі учні та вчителі знають, що підвищити рівень знань дітей можна на базі Кам`янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Багаторічна співпраця міського управління освіти, шкіл та колективу природничого факультету (декан М.Д. Матвєєв) й всього університету сприяє вирішенню багатьох проблем. З 20 по 22 січня викладачі кафедри біології та методики її викладання, географії та екології, анатомії, фізіології та валеології працювали з учнями – переможцями Кам`янець-Подільских міських олімпіад з біології та хімії.

Учні прослухали курс лекцій з ботаніки, зоології, генетики, еволюційного вчення, фізіології людини, фізіології рослин, екології, але найціннішими є практичні та лабораторні заняття. Учні навчилися готувати різноманітні препарати, їм вдалося розглянути мікропрепарати з листка цикламена, моху. Уперше зробили розтини риби і рака згідно методики. Передивилися учні і наукові презентації, розглянули гербарні зразки, ознайомилися і з особливостями визначення рослин, грибів. Саме такі навики їм згодяться на обласній, а, може і на всеукраїнській чи міжнародній олімпіаді, адже серед кам’янчан є переможці міжнародного рівня, наприклад, Є. Деніс, якого готували також викладачі природничого факультету.

Для учнів проведено екскурсію в Національний природний парк «Подільські Товтри» з метою поглиблення знань про охорону природи, природно-заповідний фонд і рідкісні види флори і фауни.

Передавали свої знання доктор біологічних наук Л.Г. Любінська, доктор сільськогосподарських наук О.І. Любинський, кандидати біологічних наук І.В. Федорчук, М.І. Козак, М.О. Тарасенко, О.М. Оптасюк, І.Д. Григорчук, старші викладачі В.А. Колодій, асистент О.І. Циганівська. Забезпечували проведення практичних та лабораторних занять старші лаборанти Ю.В. Сидорчук та В.Г. Гарбар.

Також на базі хімічної лабораторії проводилися заняття для учнів-хіміків. Вони не лише поповнили свої теоретичні знання, але й користувалися приладами та використовували різноманітні хімічні речовини і сполуки. Працювали з ними старший викладач Т.В. Душанова та асистент Л.С. Трофімова.

Л.Г. Любінська, завідувач кафедри
біології та методики її викладання