Як складеться доля гуманітарних дисциплін у нашому виші?

Як складеться доля гуманітарних дисциплін у нашому виші?

итання освіти завжди турбує громадськість. Останнім часом можна спостерігати активну політику проведення реформ МОН, які викликають серед широкого кола студентів та викладачів жваві обговорення.

Зокрема, деяке невдоволення викликало скасування 3 грудня 2014 року МОН наказу № 642 про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента.

Міністр освіти Сергій Квіт зазначив, що обурення викликане через надання університетам автономії, в той час, коли вищий навчальний заклад сам вирішує, які предмети є обов’язковими. Та судячи з всього, не кожен університет готовий брати на себе таку відповідальність.

Рішення МОН пояснила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун на громадському радіо: «”…Якщо студент – хімік, він не розуміє для чого йому повторно вчити курс з історії України або курс з філософії. Студенти були невмотивовані, що так само демотивувало викладачів і тому якість тих курсів була вкрай низькою. Це не виконувало функцію критичного розвитку мислення, а виконувало функцію працевлаштування певної групи викладачів”.

Cкасування наказу викликало занепокоєння і 3 лютого 2015 року було організовано брифінг, участь в якому взяли Віце-прем’єр міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко, Міністр освіти та науки Сергій Квіт, ректор Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка Леонід Губерський, директор Інституту філософії імені Г.С. Сковороди Мирослав Попович та директор Інституту історії України НАНУ, голова наглядової ради нашого університету Валерій Смолій.

“Учасники наради погодились, що філософські, історичні та інші українознавчі дисципліни у вищій освіті необхідно зберегти, а кількість годин на їхнє викладання збільшити”, – вказується на сайті МОН.

Щоб з’ясувати ситуацію з долею гуманітарних дисциплін у нашому університеті, ми звернулися за коментарем до проректора з науково-педагогічної роботи Василя Кобильника: “Зараз усі університети, в тому числі й наш працюють над впровадженням норм Закону України «Про вищу освіту». Одним із напрямів роботи є формування нових навчальних планів на 2015-2016 навчальний рік для першого курсу здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»”.

Хочу відзначити, що відміна наказу МОН «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента» особисто мною було сприйнято цілком спокійно. Адже скасування наказу не означає обов’язковість виключення дисциплін циклу гуманітарної та соціально-економічної підготовки з навчального плану. Закріплена новим Законом «Про вищу освіту» автономія університету дає право вводити до переліку ті дисципліни,які на розсуд навчального закладу мають бути обов’язковими.

12 січня 2015 року відбулося засідання науково-методичної ради університету. Одним із питань, яке розглядалось на засіданні, було формування рекомендацій щодо списку обов’язкових для вивчення дисциплін. За підсумками роботи науково-методична рада рекомендувала передбачити обов’язкове вивчення таких гуманітарних та соціально-економічних дисциплін: українська мова за професійним спрямуванням (3 кредити), історія України (3 кредити), іноземна мова (5 кредитів), політологія (2 кредити), філософія (3 кредити) при формуванні навчальних планів за освітнім ступенем бакалавр. Аргументацією стало те, що зазначені дисципліни дозволяють сформувати загальнонаукові компетенції. У свою чергу дисципліна «історія української культури» буде включена в перелік дисциплін вільного вибору студента.

Отож, студенти нашого університету можуть бути впевненими, що їх забезпечать якісними знаннями з гуманітарних дисциплін. Більше того, думається про правильність рішення включення до переліку обов’язкових для вивчення гуманітарних дисциплін. Адже, в сучасних умовах розвитку української держави є надзвичайно актуальним формування в молодого покоління зрілого рівня політичної культури та свідомої громадської позиції.

Христина Юхней, студентка ІІ курсу факультету
української філології та журналістики
(спеціальність «Журналістика»).