Авторові Державного Гімну України – 200 років

Авторові Державного Гімну України – 200 років

Ім`я Михайла Вербицького відоме кожному українцеві. 4 березня минуло 200 років від дня народження автора музики Державного Гімну України.

Народився відомий композитор в сім`ї греко-католицького священика. Тому й свою подальшу долю теж пов`язав із духівництвом. Навчався Михайло Вербицький в дяківській школі в Перемишлі, пізніше вступив до Львівської духовної семінарії. Та молодого і творчого юнака більше цікавила музика, ніж богослов`я. У роки навчання Михайло пише свої перші композиції, які мали церковний характер. Твори митця стали широко відомими. Їх виконували у великих храмах і маленьких сільських церквах Галичини.

Окрім духовної музики М. Вербицький писав і світські хорові пісні на вірші сучасних українських поетів: ліричні («Цвітка молить» на сл. В. Шашкевича, «Поклін» на сл. Ю. Федьковича, «До зорі» на сл. І. Гушалевича) та національно-патріотичні «Мир вам, браття», «Хто за нами, Бог за нами» на сл. І. Гушалевича, «Тост до Русі» на сл. В. Стебельського, «Де дніпро наш котить хвилі» на сл. В. Масляка).

Поезія  «Ще не вмерла Україна» киянина Павла Чубинського дуже сподобалася Вербицькому. Він адаптував її для хорового виконання і дуже скоро пісня стала популярною. Як критики, так і прості українці дуже тепло сприйняли текст, у якому закликається до єдності і соборності України.  Уперше цей твір урочисто прозвучав 1 липня 1864 року в Перемишлі.

До своїх останніх днів Михайло Вербицький служив на парафії в селі Млини Яворівського повіту. Помер композитор у 55 років. До сьогодні збереглася церква, у якій служив Богові й людям Михайло Вербицький.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети