«Ліна Костенко – честь і совість України» (до 85-річчя від дня народження)

«Ліна Костенко – честь і совість України» (до 85-річчя від дня народження)

Я вибрала долю собі сама.

І що зі мною не станеться –
у мене жодних претензій нема
до Долі – моєї обраниці.

Ліна Костенко

У складний для нашої держави час важливо ще більше плекати почуття любові до рідної землі, до свого народу, його культури. 19 березня Україна вітала з Днем народження живу легенду – Ліну Костенко (народилася 19 березня 1930 року) – геніальну українську письменницю-шістдесятницю, поетесу, лауреата Державної премії імені Т. Шевченка (1987, за роман «Маруся Чурай» і збірку «Неповторність»), лауреата Міжнародної літературно-мистецької премії імені О. Теліги (2000), почесного професора Києво-Могилянської академії та почесного доктора Львівського та Чернівецького університетів.

Значення творчості Ліни Костенко з часом тільки зростає, вона завжди актуальна. Її вивчають у школах та університетах. І педагогічний факультет К-ПНУ імені Івана Огієнка з нагоди її ювілею в 205 аудиторії провів читацьку конференцію. Організаторами цього заходу виступили працівники бібліотеки педагогічного факультету в співпраці з кандидатом педагогічних наук, професором кафедри теорії та методик дошкільної і початкової освіти Галиною Петрівною Ткачук.

Конференція розпочалася вступним словом Г. П. Ткачук, яка розповіла про громадянську позицію, світогляд, духовний досвід поетеси, присутній в усій її поетичній творчості.

Студенти V курсу Ольга Крет та Марина Солодчук озвучили мультимедійну презентацію про життєвий та творчий шлях Ліни Костенко «Мене не можуть люди не почути…», підготовлену працівниками читального залу та абонементу педагогічного факультету Т.В. Сологуб та Н.Й. Сивак.

Присутні мали можливість почути декламування віршів у виконанні студентів V курсу: Наталії Дячук («Доля»), Ірини Наконечної («Страшні слова, коли вони мовчать»), Світлани Павлушинської («Життя іде і все без коректур»), Оксани Малик («Коректна ода ворогам»), Світлани Хоптинець («Вечірнє сонце дякую за день»), Лариси Літинської («І все на світі треба пережити») та ін.

Про вивчення творчості Ліни Костенко на уроках читання в початкових класах розповіла студентка V курсу Марія Сергеєва.
Ліричним обрамленням стало інсценування уривку з роману «Маруся Чурай», яке виконала студентка III курсу – Ольга Витвицька.

Із завершальним словом виступила завідуюча сектором читального залу та абонементу педагогічного факультету Т.В. Сологуб, яка наголосила, що в творах великої поетеси багато роздумів над проблемою добра й зла, дисгармонійності в житті людини, осмислення значення навколишнього світу й свого місця в ньому. Вони не лише цікаві та влучні, а й глибоко актуальні. Уже багато років Ліна Костенко залишається справжнім борцем з неправдою, показовістю, пристосуванством, а зброя її – твори. Вона вміє зачепити, змусити думати, мріяти та діяти.

Також була запропонована презентація тематичної виставки «Ліна Костенко – поет і мислитель», оформлена бібліотекарем I категорії Н.Й. Сивак. Студенти ознайомилися з творами Ліни Костенко та навчально-методичною літературою про вивчення творчості видатної поетеси в початковій школі, які знаходяться у фондах бібліотеки педагогічного факультету.

Читацька конференція пройшла в затишній атмосфері, де присутні поглибили свої знання та естетично насолодитись перлиною сучасної української літератури – Ліною Костенко і її творчістю.

Ольга Витвицька,
студентка III курсу педагогічного факультету