«Гомін золотої долини» Тараса Горбняка

«Гомін золотої долини» Тараса Горбняка

Книги з краєзнавства відкривають невідомі факти рідних місць. Можна півжиття прожити і не знати історії свого краю. Та є особливі люди-хранителі – це краєзнавці. 20 травня в Центральній районній бібліотеці відбулася презентація книги про Бакоту «Гомін золотої долини».

Тарас Горбняк – автор книги, член Національної спілки краєзнавців України, дослідник і екскурсовод. Це вже не перша книга автора про Бакоту, адже пан Тарас досліджує цю тему упродовж багатьох років.  Більше того, він – колишній житель Бакоти, який там народився і жив до 27 років.

Історія Бакоти досить трагічна, адже в 1981 році всіх місцевих жителів виселили через будівництво Новодністовської ГЕС. Сам Тарас Горбняк пам’ятає абсолютно все з тих подій: і як люди змушені були знищувати свої будинки, і руйнування церкви… Сьогодні Бакотою називають узбережжя Дністра навколо залишків монастиря.

Бакота унікальна, адже має мікроклімат, наближений до кримського, краєвиди цього місця дивують навіть затятих туристів. Також Бакота – сакральне місце. Як свідчать археологічні розкопки, тут були язичницькі святилища, капища і кургани з жіночими похованнями. Існує також легенда, що на дні річки є кам’яний відбиток Будди. Найприємніші спогади за роки роботи для пана Тараса – це знайомство з Миколою Томенком, Іваном Вакарчуком та сім’єю Костенків.

Також на заході виступив видавець цієї книги Мирослав Мошак, краєзнавець і журналіст Олег Будзей та інші друзі й колеги письменника.

На презентації були присутні студенти-магістри факультету української філології та журналістики К-ПНУ імені Івана Огієнка та завідувач лабораторії етнології Валерій Васильович Щегельський. Гості уважно слухали та задавали питання, які стосувалися не тільки історії Бакоти, а й діалектів і фольклору.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети.

Фото Валерія Щегельського