Гостьова лекція доцента Оксани Дмітрієвої для здобувачів вищої освіти спеціальності 016 спеціальна освіта СумДУ

Гостьова лекція доцента Оксани Дмітрієвої для здобувачів вищої освіти спеціальності 016 спеціальна освіта СумДУ

12 травня  у межах укладеної угоди про співпрацю кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з кафедрою спеціальної та інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка.  Логопедія)», провела гостьову лекцію доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти  К-ПНУ, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Дмітрієва.

Тема -«Практичні аспекти забезпечення комунікативної взаємодії з людьми з інвалідністю».

Під час лекції з’ясували сутність понять «спілкування», «комунікація», «комунікативна взаємодія»; особливу увагу звернули на значення комунікативної взаємодії для осіб з типовим розвитком та осіб з інвалідністю. Оксана Іванівна представила практичні підходи до організації комунікативної взаємодії з людьми з порушеннями зору, слуху, опорно-рухового апарату, інтелектуальними та мовленнєвими порушеннями, порушеннями емоційно-вольової сфери тощо.

Упродовж заняття здобувачі вищої освіти та колеги з кафедри спеціальної та інклюзивної освіти  Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка мали змогу практично опанувати окремі специфічні засоби комунікації людей з порушеннями психофізичного розвитку, що забезпечило активну взаємодію між лектором і слухачами, викликало багато запитань, на які здобувачі вищої освіти отримали вичерпні відповіді.

Емоційне повідомлення змісту лекції, практико-орієнтований підхід, залучення демонстраційного матеріалу, активна взаємодія лектора і слухачів сприяли проведенню гостьової лекції на високому науково-методичному рівні і викликали жваву участь слухачів під час заняття. Учасники подякували Оксані Іванівні за проведену лекцію.

Щира вдячність нашим рідним ЗСУ за можливість жити і працювати!

Світлана Михальська,
завідувач кафедри спеціальної та інклюзивної освіти,
доктор психологічних наук, доцент