Германістика в діалозі культур

Германістика в діалозі культур

Провідні вчені та молоді науковці з України, Польщі, Австрії та Німеччини взяли участь у ХХІІ Міжнародній науково-практичній конференції Асоціації українських германістів, яка цьогоріч проходила під гаслом: «Германістика в діалозі культур». Урочисте відкриття конференції відбулося 7 жовтня 2015 року в актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка.

Учасників із початком роботи конференції привітали проректор з наукової роботи, член-кореспондент НАН України Роман Гладишевський,  президент АУГ, завідувач кафедри міжкультурної комунікації та перекладу, професор Алла Паславська, аташе з питань науки і освіти Посольства Республіки Австрія в Україні, директор представництва ОеАD у Львові Андреас Венінгер, директор мюнхенського фонду імені Ганнса Зайделя, професор Ганс-Петер Нідермайєр, завідувач кафедри німецької філології, професор Богдан Максимчук, директор Інформаційного центру Німецької служби академічних обмінів (DAAD) Гізела Ціммерманн спрямуванням. Думаю, що у нас із вами попереду ще багато цікавих і важливих завдань, які ми спільно реалізовуватимемо», – зазначила Гізела Ціммерманн, координатор Центрального представництва ФРН з питань шкільної освіти за кордоном, доктор Домінік Вольф.

Після урочистих вітальних слів розпочались пленарні засідання під час яких науковці-германісти обговорили ключові проблеми галузі. Зокрема із доповіддю на тему: «Риторика й лінгвістика – взаємосприйняття і взаємовплив» виступила директор Інституту германістики та завідувач кафедри німецької мови Вроцлавського університету Івона Бартошевіч, а доктор Сузанне Бекер розповіла про нову програму Гете-Інституту в Україні «Studienbrücke Deutschland», що передбачає прямий доступ до університетської освіти в Німеччині.

Надалі конференція продовжила роботу у форматі секційних засідань за такими тематичними напрямами: 1) мовознавство, 2) літературознавство, стилістика, 3) перекладознавство, контрактивна лінгвістика, фахові мови, 4) дидактика, методика викладання іноземної мови як іноземної в школах, 5) дидактика, методика викладання німецької мови як іноземної у вищій школі, 6) розробка підручника «LOGIN3».

Учасниками від Хмельницького осередку були й викладачі університету імені Івана Огієнка А.Г. Братиця та М.І. Микуляк, які виступили з доповідями на секційному засіданні з методики та дидактики викладання як іноземної у вищих навчальних закладах.

Ольга Чистяк, координатор
спілки Германістів у Хмельницькій області