Взірець толерантності та майстерності

Взірець толерантності та майстерності

Історія мови – один із найважчих предметів для усіх студентів-філологів. Його успішне вивчення залежить не тільки від гарної пам’яті, аналітичного складу розуму, старанності, наполегливості студентів, але й від професійної майстерності викладача, його вміння донести складні аспекти формування мови.

Історію англійської мови на факультеті іноземної філології викладає досвідчений викладач, фахівець своєї справи Марія Василівна Матковська. Випускниця Чернівецького державного університету та аспірантури при Київському державному інституті іноземних мов, Марія Василівна уже понад двадцять років працює у нашому університеті. Саме досвід викладача, як зазначає сама Марія Василівна, сприяв зосередженості на пошуках нових підходів до ефективності навчання, як-от використання інформаційно-комунікаційних технологій при читанні лекцій, так і при проведенні практичних занять.

Як результат, у 2009 році у співавторстві зі старшим лаборантом кафедри англійської мови О.О. Пушкарем було створено навчальний сайт із курсу «Історія англійської мови» http://oldenglish.at.ua для студентів спеціальності «Філологія. Англійська мова і література». До розміщених на сайті змістових модулів увійшли: лекції із завданнями для самоконтролю; матеріали до практичних занять; завдання для самостійної роботи; глосарій; словник для перекладу та аналізу давньоанглійських, середньо- і ранньоновоанглійських текстів; довідкова література і хрестоматійні тексти різних періодів розвитку мови; Forum для дискусії у режимі on-line. Кожен модуль завершується градуйованими тестами із критеріями оцінювання для встановлення рівня лінгвістичної, етно- й соціокультурної компетентності студентів. Тести слугують алгоритмом роботи студента як в аудиторний, так і в позааудиторний час для формування дослідницької складової майбутнього філолога.

Ще одним напрямом використання інформаційних технологій при викладанні історії англійської мови є розробка і впровадження у навчальний процес електронного посібника “An Introduction to Old English” («Вступ до давньоанглійської мови»), який став переможцем національного виставкового конкурсу «Видатні науково-практичні досягнення в освіті» Сьомого Міжнародного форуму «Інноватика в сучасній освіті – 2015».

Марія Василівна – переможець університетського конкурсу «Викладач року – 2015». Добра, порядна, віддана справі просвітництва, вона вважає, що є два найголовніші суб’єкти у системі навчання – Викладач і Студент, тому завжди вдячна своїм Вчителям – докторам філологічних наук, професорам В.В. Михайленку та О.Д. Огую (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича) – за науку і досвід та студентам за співпрацю і взаєморозуміння, думки та побажання стосовно покращення навчання, їхню відвертість і щирість.

«Понад усе мені хочеться, – говорить Марія Василівна, – щоб мої студенти мали гарні знання, розвивали свої таланти, були дисциплінованими і відповідальними, здобували духовні висоти, постійно просувались вперед і були конкурентоспроможними у сучасному світі».

Студенти високо цінують знання, які здобувають на парах М.В. Матковської, щиро відгукуються про свого Викладача:

Після першого знайомства з предметом «Історія англійської мови» та Марією Василівною в мене було відчуття й остраху, і захоплення водночас. Усі її пари проходили завжди цікаво, деколи з гумором. Вона надихала нас. До її пар хотілося готуватися не просто аби готуватися, а дізнаватися все більше нового, щоб заслужити похвалу. З легкістю можу сказати, що Марія Василівна – викладач від Бога! Надзвичайно цікава, інтелігентна, розумна, вона є прикладом для наслідування. Дякую Вам за велику справу, яку Ви творите! Дякую за те, що Ви є!

Глуховата Анна, магістрантка

Пам’ятаємо, як у тривожному передчутті вперше йшли на лекцію Марії Василівни, але нас чекало приємне здивування. Адже як і лекції, так і практичні заняття були наповнені цікавим матеріалом, застосуванням мультимедійних засобів, багатьма життєвими прикладами. Ми переносились у ті епохи, які вивчали на парах. Це все завдяки високій компетентності Марії Василівни, викладацьким здібностям, умінню розкрити кожного як особистість. Справді, одразу помітно, що історія англійської мови для Марії Василівни – це не лише робота, а справа всього життя» студенти 4 курсу

Подібно до граційних ліній, виводила Марія Василівна в нашій свідомості любов і розуміння мови. Когніція (пізнання), її тісний зв’язок з культурою та їх вплив на формування мови – новий етап, до розуміння якого ми прийшли з Марією Василівною.

Кунцьо Оксана, магістрантка

Make your brains work!” саме під таким девізом Марія Василівна проводить свої заняття. Вона одна з тих істинних викладачів, які не просто хочуть донести матеріал, а ще й викликати у студентів бажання працювати і думати. Постійний стан інтелектуальної напруги й змушує нас працювати увесь час.

Ніколаєв Владислав, студент 4 курсу

Марія Василівна досконало знає свій предмет та радо вчить своїх студентів. Такого завзяття у викладанні й намаганні зробити нас розумнішими я ще не зустрічала. Й це не може не заохочувати навчатись краще, працювати більше. Здавалося б, не надто цікавий матеріал Марія Василівна подає так, що кожному в нашій групі вчитися цікаво.

Мазуркевич Людмила, студентка 4 курсу

Матковська Марія Василівна на перший погляд видається досить строгою викладачкою, але насправді добра і мила, з розумінням ставиться до студентів, цікаво викладає дисципліну. Мене завжди вражало те, наскільки сумлінно Марія Василівна ставиться до своєї роботи, як постійно прагне до самовдосконалення. Марія Василівна – досвідчений та авторитетний викладач, користується повагою як серед колег, так і серед студентів. У спілкуванні зі студентами відкрита, щира, розуміюча, доброзичлива. Оцінює по справедливості. Дуже добре, що у нашому університеті є такі віддані своїй роботі люди, як Марія Василівна!

Цвігун Інна, студентка 5 курсу

Матковська Марія Василівна чудовий викладач з чудовим почуттям гумору. Свій предмет вона знає на всі сто.

Курман Софія, студентка 4 курсу

Методика викладання Марії Василівни досить ефективна. Процес навчання дуже цікавий: лекції оригінальні, використовуються наочності та мультимедійні презентації.

Собків Вікторія, студентка 4 курсу

Коли ти любиш те, чим займаєшся, то тобі обовязково все вдається! Ти отримуєш насолоду від власного заняття та повагу від оточуючих і, звісно ж, досягаєш успіхів. Мені пощастило познайомитись з такою людиною, викладачем курсу «Історія англійської мови» – Матковською Марією Василівною. Марія Василівна – добрий, чуйний та водночас вимогливий викладач. Це взірець толерантності та майстерності.

Криштоф Анастасія, магістрантка

Цю людину можна без усіляких прикрас назвати Викладачем з великої літери. Покоління студентів вивчали історію англійської мови під її керівництвом і до сьогодні пам’ятають лекції та практичні заняття. Жодних нудних рамок та шаблонів на парах Марії Василівни! Тільки професіоналізм і доступність у викладанні!

Онофрійчук Ірина, магістрантка.

Матеріал зібрала та підготувала Галайбіда О.В.,
завкафедри англійської мови