Конференція у Хмельницькому

Конференція у Хмельницькому

У цьому році ми відзначаємо 365-річницю такої важливої історичної події як битва під Пилявцями. Саме з цієї нагоди у м. Хмельницькому 20 вересня пройшла конференція «Козацька доба в історії Поділля та Південно-Східної Волині».

На пленарному засіданні було виголошено 11 доповідей 15 авторів. Після його завершення відбувся переїзд учасників до Старосинявського району для участі в заходах на Кургані Слави та в Старій Синяві.

Наш університет представили доктор істо-ричних наук, професор В. С. Степанков, доктор історичних наук, професор, директор Центру дослідження історії Поділля Л.В. Баженов, доктор історичних наук, професор, директор наукової бібліотеки В.С. Прокопчук, аспірант І. О. Старенький.

Під час конференції було розглянуто цілий ряд актуальних питань, які стосуються козацької доби в історії Поділля, зокрема і самої Пилявецької битви. Найбільш гострою на сьогодні постає проблема пошуку археологічних артефактів, які б точно локалізували поле битви, на чому наголосив у своїй доповіді директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець. Цікавим є питання про кам’яні козацькі хрести на могилах в с. Олексіївці та Пиляві як можливі поховання учасників Пилявецької битви, розглянуте в доповіді Л.В. Баженова, Я.Д. Козельського та І.П. Русого. Інформацію про нові джерела до історії Пилявецької битви подав доктор історичних наук, завідувач відділу пам’яток княжої та козацької доби Інституту української археографії та джерелознавства НАН України Ю.А. Мицик. Доктор історичних наук, професор В.С Степанков проаналізував працю подільського історика Юзефа Ролле «Іван Богун – козацький полковник».

Результатом роботи конференції став збірник «Козацька доба в історії Поділля та Південно-Східної Волині», обсягом 248 сторінок.

Ігор Старенький,

аспірант історичного факультету

Ілюстрація: Битва під Пилявцями.

Худ. О. Сіренко (1999). Фрагмент