Брати Капранови презентували кам’янецьким історикам свою історичну працю

Брати Капранови презентували кам’янецьким історикам свою історичну працю

Уже хорошою традицією стало проведення зустрічей на історичному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка із цікавими культурними діячами, які ініціює ГПР «Гідність» та Клуб української інте-лігенції. 23 вересня в актовій залі факультету відбулась презентація нової книги відомих сучасних українських письменників братів Капранових «Мальовану історію Незалежності України», про яку самі автори сказали: «Це історія без шмарклів, без чорних дір і білих плям, без фантазій і натяжок. Історія, яку можна читати без брому і без антибіотиків».

Славко Полятинчук представив студентській молоді та викладачам гостей і, перед безпосередньою презентацією їхнього видання, виконав невеличку місію – подарував від імені нашого земляка, письменника Едуарда Сікори нові книги історичному факультету та міській і районній бібліотекам.

Варто зазначити, що брати Капранови зраділи такій теплій зустрічі: «Признаємося, що ви – перші історики, які нас до себе впустили. На перший погляд, ми ліземо не у свою тему дослідження, але коли ми готували цю книгу, дізналися для себе, що автором першого підручника з історії України був Панько Куліш. Ось ми вирішили, що якщо йому можна, то нам теж. Звісно наша праця межує між літературною та історичною».

Матеріал, викладений у книзі, справді логічний і зрозумілий читачеві. У ній йдеться про розвиток української державності від трипільських та кімерійських племен аж до 1991-го року. Брати Капранови об’єднали воєдино історію всіх українських земель – від Закарпаття та Галичини до Слобожанщини та Криму. Окрім опису історичних подій, книжка містить мапи, комікси та портрети історичних діячів. Попри різне ставлення сучасних українських істориків до «Мальованої історії Незалежності України», вона користується неабиякою популярністю та попитом серед читачів. Після презентації, книгу братів Капранових можна було придбати за помірну ціну та отримати їх автограф.

Того ж вечора у арт-пабі «Дві бочки» брати Капранови презентували кам’янчанам свою музичну програму «Дзен.ua». Письменники співали і читали під мелодію кобзи справжній подільський реп – вірші Сергія Татчина.

Ольга Комарова, студентка

магістратури історичного факультету