Ювілей літопису подільської освіти

Ювілей літопису подільської освіти

Мене, як майбутнього вчителя, чесно кажучи, турбує стан вітчизняної освіти, яка і до кризи, переживала не найкращі часи, а нині у період політичної та економічної нестабільності, ледь залишається на плаву. А реформи не завжди є вдалими і з немалими труднощами приживаються на українському ґрунті. Бо не можна взяти ось так просто перенести навіть найуспішніші зразки зарубіжних перетворень, не врахувавши при цьому українські реалії, починаючи від кадрового і методичного забезпечення і закінчуючи особливостями нашого менталітету.
Ось чому, як ніколи, актуальними сьогодні є дослідження з історії освіти та культури у нашій державі, у тому числі на Поділлі. І цією справою зайнялися викладачі історичного факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка, які починаючи з 1998 року, результати своєї діяльності, видають у спеціальних збірниках, що так і називаються «Освіта, наука і культура на Поділлі». З нагоди виходу у світ ХХ-го тому та п’ятнадцятиріччя існування серії 3 грудня у приміщенні міської бібліотеки відбулася урочиста презентація ювілейного видання за участю викладачів кафедри історії України, бібліотекарів, студентів і представників міської преси.
Вступним словом захід розпочав декан історичного факультету доцент Володимир Дубінський, який зазначив на тому, що вже довгий час продовжується співпраця між історичним факультетом і мережею бібліотек міста. І незважаючи на ситуацію у нашому суспільстві, все ж вдалося провести заплановану зустріч, приурочену річниці заснування першої подільської Просвіти. Це допомагає громадськості ознайомитися з атмосферою, яка панує на історичному факультеті, де пріоритетним напрямком діяльності є студії наукового характеру. Це засвідчує, що у гроні 150 наукових збірок, затверджених МОН, чотири (включаючи і вищевказану) видаються нашим факультетом.
Продовжив презентацію ідейний натхненник і практичний втілювач проекту, якого по праву можна назвати його «дітищем», голова спеціалізованої вченої ради на історичному факультеті професор Олександр Завальнюк. Виявляється, що підготовка перших томів коштувала науковцям не лише недоспаних ночей та довгих блукань по вітчизняних архівах, але й декілька десятками кілограмів муки, солі та іншої харчової продукції, адже у далекі 90-ті гроші були у дефіциті. Титанічними зусиллями все ж кошти знайшлися. При тому, що нашому університету збірник не коштував ні копійки. Як і інші дев’ятнадцять томів. У цьому і специфіка. Його фінансували меценати, колишні випускники історичного та небайдужі до долі української науки. А таких, на жаль стає все менше. Та й затираються зв’язки між «Аlma mater» і тими, кому вона дала квиток у життя.
Завідувач кафедри історії України професор Анатолій Філінюк провів екскурс у історію університету та розповів присутнім про діяльність кафедри, яка вже традиційно є лідером по кількості наукових публікацій і монографій. Директор Центру дослідження історії Поділля професор Лев Баженов зазначив, що це не рядова презентація чергового видання. Це підведення підсумків п’ятнадцятилітньої наполегливої праці кам’янецьких науковців, які створили фундаментальну справу, яка працює над відродженням національно-культурного життя нашої держави і має вже своє почесне місце у вітчизняній історіографії. Лев Васильович від імені пленуму спілки краєзнавців Хмельницької області, який відбувся 27 листопада, висловив щиру подяку О.М. Завальнюку за його подвижницьку діяльність на ниві поділлєзнавства. Кандидат історичних наук професор Сергій Трубчанінов, який брав безпосередню участь у створенні серії збірників, поділився планами на майбутнє, у тому числі підготовці ХХІ тому та формування архіву електронних аналогів друкованих видань. Також виступив голова Кам’янець-Подільської міської спілки краєзнавців України, доцент Олександр Комарніцький.
На кінець презентації деканат історичного факультету передавав у фонд міської бібліотеки чимало друкованих видань, які видаються як на історичному факультеті, так і авторства вітчизняних і зарубіжних науковців, які увійдуть у відділ краєзнавства, який вже перебуває на стадії формування. Як поділився директор бібліотеки Валерій Любецький, уже підібраний колектив та планується відкриття нового структурного відділу, який займатиметься популяризацією нашого регіону та краєзнавчих видань серед населення нашого міста.
Поділля дійсно надзвичайна земля, сповнена казкових краєвидів та неповторних пейзажів. Та однак найбільшим його скарбом, є перш за все люди, які віками творили його історію, культуру та традиції. І від нас залежить, щоб ці перлини народної мудрості та творчості не загубилися у лабіринтах історії, а стали надбанням не одного покоління наших нащадків. І книга, це найкращий сейф для цього.
Олександр Бучковський, cтудент V курсу
історичного факультету,
головний редактор часопису «Кліо».
Світлини Ольги Комарової