1025-річчя Хрещення України-Руси

1025-річчя Хрещення України-Руси

«Християнство в історичній долі України» – такою була тема науково-практичної конференції, присвячена 1025-річниці Хрещення України-Руси, яка відбулася з ініціативи Ставропігійної релігійної громади Храму Різдва Христового УПЦ КП на базі історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

У її роботі брали участь науковці та студенти  університету, викладачі суспільних дисциплін вишів І-ІІ рівня акредитації та шкіл міста,  представники релігійних громад. Перед присутніми виступили декан факультету, доцент В. Дубінський, доктори історичних наук, професори В. Степанков, А. Філінюк, кандидати історичних наук, доценти О. Баженов, А. Опря, Б. Опря, І. Опря, кандидат філософських наук, доцент А. Лубчинський, магістрант-політолог В. Галущак, отець Марат Цішковський та інші.

У своїх доповідях і повідомленнях вони висвітлили проблеми формування церковно-адміністративного устрою Київської метрополії в різні часи її існування, основні напрями діяльності православної церкви під час Української революції XVII ст., її роль в етнорелігійних змінах у Правобережній Україні наприкінці XVIII – першої половини ХІХ ст. та в Російській імперії на початку ХХ ст. Також були розкриті теми християнських морально-етичних засад у житті колективу Кам’янець-Подільського державного українського  університету (1918-1920 рр.), синкретичного характеру київського християнства та стану державно-церковних відносин у сучасній Україні тощо.

Усі матеріали конференції узагальнені й видані окремим збірником, який отримають бібліотеки навчальних закладів міста.

Володимир Газін, к.і.н., доцент кафедри історії України.

Світлини Ольги Комарової