Про мовні іспити – для новачків

Про мовні іспити – для новачків

FCE, CAE, KET, PET, TCF, DFA… – це все скорочення світових сертифікованих мовних екзаменів. У кожного з них своя мета: визначити мовну готовність людини чи то «гризти граніт науки» в одному з вузів світу, чи то працювати в іноземній країні. Однак структури кожного з перерахованих тестів, особливо для вступу в закордонні вузи, дуже схожі між собою, незалежно від мови.

На більшості міжнародних тестів екзаменатори перевіряють всі навички володіння мовою: розуміння на слух, читання, письмо і усне мовлення. Теми для усної частини іспиту і для письмової вибираються серед найактуальніших. А для читання і розуміння на слух використовують фрагменти теле-або радіопередач, газетні та журнальні статті, лекційні виступи, рекламні оголошення, цитати з довідників, енциклопедій або з сучасної літератури.

Серед найвідоміших англомовних іспитів у студентському середовищі – TOEFL та IELTS. У кінцевому підсумку, найбільша кількість освітніх програм – саме англомовна.

Перший екзамен, TOEFL, – один із самих популярних тестів, розроблених в США для вступу в американські, канадські, австралійські, і навіть деякі європейські вузи. Щорічно екзаменаційна комісія оцінює близько мільйона результатів тестування, які стікаються в Прінстон з 170 країн світу. Українці складають іспит через Інтернет. Тестування проходить 30-40 разів на рік і коштує 165 доларів.

Другий іспит, IELTS, – британська версія тесту з англійської для іноземців. Сертифікат з цього мовного тесту знадобиться всім, хто вступає до ВНЗ Великої Британії, Австралії, Нової Зеландії, а також в багато американських вузів. Написати цей тест можна в офісі Британської Ради в Україні, а викласти за нього доведеться 1450 гривень. Проходить він досить часто – приблизно раз на місяць.

До речі, «термін придатності» іспитів – два роки.

Дипломи DELF та DALF є офіційними дипломами Міністерства освіти Франції. Відповідні іспити адмініструються Французьким культурним центром. Українські студенти, які відправляються на навчання до Франції, повинні здати DALF. Останній проходить лише три рази на рік і коштує 190 гривень. Особливість цих дипломів – результати дійсні протягом усього життя людини.

Ще один «вічний» диплом – TESTDAF. Це німецький аналог американського іспиту TOEFL. Його вартість – 130 євро. У разі невдачі тест можна перездавати п’ять разів на рік в університеті ім. М. Драгоманова.

А ось у самій Німеччині, щоб мати допуск до вищої освіти, студенту доведеться пройти більш авторитетне мовне випробування під назвою DSH. Останнє здають лише на німецькій території за 3-4 тижні до початку навчального року. На додачу, DSH може бути як безкоштовним, так і платним, в залежності від обраного університету. Ціна за нього іноді досягає 150 євро. До речі, тест можна перездати лише один раз, та й то – не раніше, ніж через три місяці.

І, наприкінці, варто додати, що ті люди, які здавали подібні мовні тести, радять: навіть якщо не їдете вчитися в іншу країну – все одно здайте іспит. Мати такий сертифікат завжди корисно.

До речі: курси з підготовки до IELTS коштують 1750 гривень влітку і 1900 восени (тарифи Британської Ради); підготовка до DALF – 1820 (пільговий курс) і 2140 гривень (тарифи Французького культурного центру); TESTDAF – 795 гривень (тарифи Гете-Інституту).

 

В.С. Кшевецький, керівник відділу наукової роботи

і міжнародних зв’язків (за матеріалами ресурсу: www.osvita.ua)