Візит до Туреччини

Візит до Туреччини

17-19 січня 2014 р. завідувач кафедри германських мов і зарубіжної літератури професор О.В. Кеба в складі української делегації взяв участь у роботі міжнародного конгресу «Цивілізація: минуле, теперішнє і майбутнє», який проходив в Університеті Меденієт у Стамбулі. До складу делегації входили науковці, представники університетів із різних регіонів України: професори В.П. Казарін та І.В. Остапенко з Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, професор Н.О. Висоцька з Київського національного лінгвістичного університету, професор О.В. Пронкевич із Чорноморського державного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв), професор С.О. Кочетова з Донбаського державного педагогічного університету.

Науковий форум охоплював надзвичайно широке коло питань – від історії виникнення та становлення різних типів культур і цивілізацій до сьогоднішніх нагальних проблем співіснування розмаїтого мультикультурного світу та віддзеркалення цих процесів у творах мистецтва і літератури.

Організатор конгресу, Стамбульський університет Меденієт (слово, яке в перекладі з турецької, власне, й означає «цивілізація»), є одним із наймолодших у Туреччині. Він заснований 2004-го року, але навіть за такий короткий період функціонування заявив про себе як потужний вищий навчальний заклад із дуже широкою програмою підготовки фахівців, зокрема й з таких рідкісних галузей, як астронавтика та дослідження підводного світу. Проте найважливішим об’єктом дослідження вчених університету є насамперед проблема цивілізаційного поступу людства – саме цим пріоритетом визначаються основні напрямки наукових студій і міжнародних зв’язків закладу, що охоплюють численні університети Євразії та Америки. Досить сказати, що серед учасників конгресу, який зібрав понад 200 учених, були представники 28 університетів світу, навіть таких флагманів світової науки й освіти, як Єльський університет, Вестмінстерський університет, Московський державний університет імені Михайла Ломоносова та ін.

Окрім власне наукової дискусії, що тривала за детально розробленим планом упродовж трьох днів, учасникам конференції була запропонована цікава й насичена культурна програма. Вона, зокрема, включала відвідування знаменитого Собору святої Софії («Айя-Софія»), Мечеті Султан-Ахмета («Голуба мечеть»), Генуезької башти («Галата-Башта»), комплексу Топкапе – найвідомішого й найбагатшого палацу султанів, Стамбульського Сапфіру – найвищої будівлі міста, що сягнула над ним на 256 метрів, прогулянку Босфором, який розділяє й водночас з’єднує два континенти – Європу й Азію. Відтак древній Візантій-Константинополь-Цареград-Стамбул відкривався нам з різних точок і в різних перспективах, залишивши по собі враження справжнього перехрестя культур і цивілізацій.

Олександр Кеба, доктор філологічних наук,
професор, завідувач кафедри
германських мов і зарубіжної літератури