Славимо великого майстра

Славимо великого майстра

Весняний калейдоскоп природніх явищ яскраво доповнюється добрими справами. Традиційно звітують про навчання студенти педагогічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка – майбутні вчителі музичного мистецтва та їхні наставники. Звіт розпочався концертом, який був присвячений 200-річчю від дня народження творця знаменитого саксофона – Адольфу Антуану Жозефу Саксу, що відбувся в славнозвісній музичній вітальні – хоровому класі мистецького корпусу університету.

Своєрідність цього цікавого музичного заходу виявилася в тому, що ведучі Ірина Шпортак та Роман Чорпіта, студенти V курсу педагогічного факультету, перед кожним виконанням музичних творів цікаво розповідали про історію виникнення саксофону, його особливості, творчі можливості, різновидності, використання в складі різних оркестрів та гуртів, а також про відомих виконавців гри на саксофоні.

Ведучі згадали, що саксофон був запатентований у 1846 році. Інструмент отримав визнання серед провідних композиторів Франції. 1857 року винахідник і музикант Адольф Сакс був запрошений викладати саксофон у Празькій консерваторії. Він є автором посібників гри на інструменті.

На перших порах саксофон використовували тільки у духових оркестрах і тільки у Франції. Урочисті марші при зустрічах різних високо посадових персон. Уперше його використав композитор Жорж Бізе в своєму симфонічному творі «Арлезіанка». На початку ХХ ст. саксофон в Європі був не дуже поширений. Ні в Італії, ні в Німечинні, ні в Англії він не прижився,  а справжній грім вдарив тоді, коли саксофон по-новому відкрила Америка. От де зрозуміли всю перспективу майбутнього.

Саме тоді, на початку ХХ ст. в Америці зароджувався джаз. Перепливши океан, саксофон на початку 30-х років рятував Америку від великої економічної депресії. У кожному штаті, перед кожним сеансом, у кінотеатрі гралися легкі джазові композиції, де ведучу роль відігравав новий інструмент – саксофон.

В Україні саксофон користується великою популярністю. Існує квартет під керівництвом Юрія Василевича (виконавці Ігор Бутман, Анета Зіміна, Ігор Рудий та інші).

На високому професійному рівні студент І курсу Станіслав Янушевський виконав «Романс» Арнольда Гейфмана, «Подражание к Альбенису» Родіона Щедріна, «Самба (Тіко-Тіко)» Зігфріда Абрея, «Архаїк-блюз» В’ячеслава Масоєва, «Концерт до мінор. ІІ частина – фінал» Михайла Готліба «Осінні клени» Юрія Савалова.

Зачарувала слухачів своєю майстерною грою на саксофоні першокурсниця Раїса Зварич («Арія» Євгенія Боцца та «Концерт» Віллі Сінгеллі).

Порадував слухачів своєю майстерністю дует юних саксофоністів виконанням твору Сільвіо Ірад’є «Голубка» (обробка Миколи Тихоліза). На завершення  концерту натхненно виконували твори учасники гурту «MisterDixi».

Концерт збагатив знаннями присутніх про чудовий музичний інструмент саксофон, засвідчив щоденну наполегливу працю та талант юних музикантів і їхніх наставників – викладача духових інструментів, заслуженого діяча естрадного мистецтва України Миколи Тихоліза (він також є музичним керівником проекту) та викладачів фортепіано, кандидатів педагогічних наук Світлани Барановської та Тетяни Карпенко, які натхненно і майстерно супроводжували гру саксофоністів. А ще згаданий захід подарував студентам, викладачам, усім шанувальникам музичного мистецтва чудовий настрій, який гармонує з буянням рідної природи.

Завідувач кафедри теорії, історії музики і гри на музичних інструментах,  кандидат педагогічних наук, професор Віктор Лабунець щиро подякував усім виконавцям, їхнім наставникам за чудове музичне дійство.

А попереду – нові зустрічі з прекрасним світом музики і співу.

 Анатолій Гаврищук та Юлія Щуцька