Старі фотографії отримали нове життя

Старі фотографії отримали нове життя

Фотоапарат став невід’ємним атрибутом нашого життя, а декілька сотень знімків автоматично засвідчують про добре проведений час. Але, на моє переконання, (зі мною можна не погоджуватися), сучасне фото в порівняні з фото початком ХХ ст. багато, що втратило. Адже тоді кожний знімок був своєрідним витвором мистецтва, що відображав не лише емоції, почуття, але й дух епохи, то тепер це лише фіксація подій для історії. Більшість (правда, є позитивні винятки) не вкладають душу в фотографії, а без цього це лише шматок кольорового паперу. Дуже добре, що в нашому місті проводять фотовиставки, різноманітні сушки, фотопланери, які не лише дозволяють проявити себе молодим фотомитцям, але й побачити в їхніх творах витвір мистецтва створеного спалахом камери.

Та серед багатьох подібних заходів вирізнився один, який 27 травня відкрився в приміщенні історичного факультету.  Неповторність виставки не в тому, що у ній поєднано чорно-біле фото з кольоровим. Кожна фотокартина складається з двох знімків накладених одна на одну: сучасну і столітньої давнини. Одна – М. Грейма, якого немає серед живих вже понад 100 років, а інша – випускника педагогічного факультету, члена фотоклубу «Погляд» Дмитра Бабюка. Можна за десять хвилин не користуючись послугами екскурсоводів здійснити історичну прогулянку чотирма десятками пейзажів Кам’янця початку ХХ ст.: порівняти пам’ятки тодішній та теперішній стан пам’ятків архітектури та усвідомити, що нам вдалося зберегти, а що ми на жаль вже втратили.

На відкриття виставки «Знай, де ти стоїш» прийшло чимало гостей, преси, студентів та просто поціновувачів прекрасного. Захід розпочав вступним словом декан історичного факультету Володимир Дубінський, який зазначив, що на істфаці завжди допомагають обдарованим людям проявити свої таланти. До прикладу хоча б взяти вже відомий фотоконкурс «Вартові століть». Також декан поділився, що невдовзі відбудеться відкриття нового вже третього сезону, тож усі від початківців до професіоналів фотографії, зможуть позмагатися у вправності та майстерності та ще й отримати  за це призи.

Дмитро Бабюк розповів історію створення та мандрів цієї виставки від Вірменської криниці (де вона тривала від 2 травня) до історичного факультету. Також запросив всіх бажаючих відвідати виставку, адже вона буде тривати до 1 липня.

Голова фотоклубу «Погляд» Ю. Савін натомість поділився планами поїхати з цими роботами за кордон. Думаю, що це дуже гарна ідея, адже оригінальна реклама нашому місту не завадить.

Одним словом, від виставки залишилися лише позитивні емоції. Мене  завжди надихала чорно-біла фотографія, адже без палітри кольорових фарб можна побачити найголовніше – людську душу. А роботи Дмитра Бабюка – це ніби зафіксований процес гримування нашого внутрішнього «Я», коли ми вже надягнули маску, але все ще помітні контури обличчя. Тому рекомендую відвідати (вхід вільний) та власноруч відчути запах повітря чорно-білого Кам’янця та порівняти його з реальністю.

Олександр Бучковський, студент V курсу
історичного факультету, кореспондент газети