Журналістська етика

Журналістська етика

Проблема журналістської етики завжди була гострою для журналістики незалежної України.Етика формує певні правила та традиції. Українська журналістська етика в уже незалежній країні отримала важкий радянський спадок, де етичні стандарти журналіста прирівнювалися здебільшого до пропагандистських функцій, які схвалювалися та всіляко підтримувалися тогочасною владою. У новій Україні ЗМІ треба було вже пристосовуватися до нових трансформаційних процесів, що для перших означало: комерціоналізацію медіаринку та встановлення нових правил, які почали надиктовувалися новими власниками (людьми, які перебували в політиці чи були тісно пов’язані з нею), виходячи з урахування їхніх власних інтересів. Пропаганда замаскувалася під різноманітними видами цензури – від редакційної та владної до самоцензури. А потреба в журналістській етиці не поставала нагальною проблемою.

Однак самі ж українські журналісти згодом стали частіше писати і говорити про важливість її формалізації, посилаючись на іноземний досвід. І лише через 11 років після проголошення незалежної України в нас все-таки з’явилися два етичні кодекси –«Кодекс професійної етики українського журналіста» (КПЕУ) та «Етичний кодекс українського журналіста» (ЕКУЖ).

Замовні матеріали (якщо це не стосується тих моментів, з якими не погоджується журналіст), особливо під час виборів, у сьогоднішніх умовах ніяким чином не стосуються стандартів журналістської етики, а – «самого виживання»: журналістам треба отримувати зарплату, а ЗМІ – існувати далі. Їхнім вагомим аргументом у відстоюванні своєї позиції було те, що влада чи власник, який причетний до цієї ж влади, знайде іншого журналіста, який зробить матеріал. А на питання, чи чесно це перед аудиторією, журналісти з такою точкою зору вважають, що «люди все розуміють самі».

Журналістська етика базується на власних моральних принципах. Усе залежить від власної життєвої позиції. Якщо людина обрала для себе завжди говорити правду, то вона це робитиме і не скаже, що в країні стало жити набагато краще останнім часом у той період, коли це не так. Журналістам варто дотримуватися усіх настанов професійної етики, незважаючи ні на що.

Журналістська етика в Україні переживає нелегкий період, як і власне журналістська професія. Та слід пам’ятати, що все залежить від людей, які цю професію наповнюють конкретним змістом.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети