Від Переяслава до Полтави

Від Переяслава до Полтави

Історичний факультет ініціював проведення науково-практичної конференції «Від Переяслава до Полтави: політика Московії щодо знищення Української держави». 16 жовтня в актовій залі факультету зібралися студенти та викладачі.

Із вступним словом до присутніх звернувся В.А. Дубінський, декан факультету. Далі з кафедри прозвучали наступні доповіді:
• «Українсько-московський договір 1654 року: причини розірвання його козацькою Україною» (В.С. Степанков, д.і.н., професор);
• «Переяслав 1654 року в системі імперської політики Московської держави (В.В. Газін, к.і.н., доцент);
• «Політика Москви щодо козацької України після Переяслава 1654 року через призму поглядів представників владних кіл Речі Посполитої» (О.А. Юга, старший викладач);
• «Курс Івана Мазепи на зближення зі Швецією в оцінці М. Костомарова» (В.В. Верстюк, старший викладач);
• «Зовнішня політика Пилипа Орлика» (С.О. Корінець, студентка 5 курсу).

Усі ці цікаві доповіді крізь призму сучасних подій ворожого вторгнення Росії на території нашої держави, набувають ще більшої актуальності. Не дарма ж є вислів, що ворога слід вивчати найбільше. Найбільше присутніх зацікавив виступ проф. В. Степанкова. Фахівець вивчення цього періоду, наголосив, що у вітчизняній історії, так само як і у історії сусідньої держави, важко знайти події, які будуть настільки овіяні міфами, як ухвала Переяславської ради та її наслідки.

За підсумками роботи конференції буде видана брошура з представленими доповідями. Варто зазначити, що видання буде здійснене при підтримці МО партії «Рідне місто» (голова – В. Гаврилюк).

Ольга Комарова, гол. редактор газети.
Світлини Анастасії Надвідної