Смакували і милувалися дивами української осені

Смакували і милувалися дивами української осені

Ранок редактора зазвичай починається раніше шостої. Усе думається, що встигну і поснідати, і викласти нові матеріали на сайт газети, та де там. Якою ж приємною несподіванкою було для мене частування смачною гарбузовою кашею на одному чудовому патріотично-мистецькому заході до Дня українського козацтва в нашому університеті. Поєднала корисне з приємним, дізнавшись чимало цікавинок про українські традиції від його організаторів.

14 жовтня у фойє другого поверху головного корпусу університету була представлена оригінальна виставка «Дива української осені». Її організували навчально-наукова лабораторія етнології (завідувач В.В. Щегельський), кафедра мистецьких дисциплін (завідувач Н.О. Урсу і викладач С.І. Кляпетура) та профком САД (голова М.В. Моштак).

Студенти, які навчаються на спеціальності «Реставрація творів мистецтва», вирізали з гарбузів справжні шедеври. До підготовки виставки активно долучилися наступні групи студентів: 34РТМ (Яна Островська, Алла Малюгіна, Володимир Ключук, Катерина Міськова, Вікторія Каритун, Катерина Матвіюк, Вікторія Процюк, Вікторія Рибак, Альона Токарчук) і 44РТМ (Роман Терлецький, Сергій Ільчишин). Анастасія Демко , Вадим Беник, Андрій Гуменний (21У) і Андрій Перун (11У), студенти факультету української філології та журналістики, в свою чергу, допомогли у презентації гарбузових витворів і частували гостей виставки смачною кашею, яку приготували працівниці університетської їдальні. Щоб надати експозиції таємничого антуражу над її освітленням попрацював і електрик нашого вишу М.І. Венгринський.

Безперечно, коли перші фото, зроблені відвідувачами виставки, потрапили у facebook, між викладачами університету з різних факультетів навіть розгорілася гостра дискусія, про те, яке відношення мають гарбузи до Свята Покрови. Але ж ми, українці, настільки вже призабули свої традиції, що який би вирізьблений гарбуз нам не потрапив на очі, то одразу ж приписуємо його до Хеллоуіну. До того ж 14 жовтня – це День українського козацтва і, безумовно, найбільше привертав увагу присутніх на заході гарбуз із вирізаним українським гербом та з обличчями козаків.

«Різьблення по гарбузові – це наша українська традиція, – розповів один із співорганізаторів виставки Валерій Щегельський. – Я народився і виріс у селі. Пам’ятаю, як у ранньому дитинстві ще бабуся мені розповідала, що в такий оригінальний спосіб українські парубки проявляли симпатії до дівчат. То була і своєрідна дитяча забава – діти знаходили гарбуз і вирізали по ньому ножиком різні символічні образи. З часом хлопчики, які набили руку у цій майстерності, могли привертати увагу дівчат. Відповідно, ці фігури ставили на городі чи на порозі дому, щоби дівчина «злякалася». Ось такий був в українців цікавий різновид залицяння. Хлопці дівчат ніби лякали, а ті ніби боялися. Потім автор, зважаючи на те, наскільки вдалося «налякати» дівчину, уже впевненіше залицявся. Але залишався ризик очікувати того ж гарбуза у відповідь, коли засилали сватів. Ось така значна роль відводилася гарбузові в нашій українській культурі. Гарбузи, до речі, з мого городу». Назва «Дива української осені» символізує нестандартний підхід, креативність виставки і представлення українських традицій.

Ми також запитали в ініціатора заходу пана Валерія, фахового етнолога і фольклориста, чи не запозичена така традиція вирізання гарбузів з-за кордону, на що він відповів наступне: «Я переглянув чимало інформації. За кордоном справді є традиція вирізати т.зв. Лампу Джека, гарбуза на Хеллоуін. Безперечно, приємно, що культури різних народів якось перетинаються. Але вирізання гарбузів – це дійсно українська традиція. До речі, нас, малими словесно «карали» за вирізаний гарбуз. А оскільки діти його викрадали на городі без дозволу дорослих, то, зрозуміло, що за цим слідувало хоч якесь умовне покарання. Старші люди притримувалися цієї традиції, адже берегли в пам’яті власні дитячі спогади з подібного гарбузового забавляння. Можете півсвіту запитати, і всі скажуть, що вирізання гарбуза – це українське».

Варто додати, що цей захід був покликаний зібрати благодійні кошти на допомогу нашим воїнам в АТО. Кожний гість виставки мав можливість здійснити свій символічний внесок. «Згідно з Актом відкриття скриньки «Благодійні внески на АТО» сума становить 1074 грн. 85 коп. Усі виручені кошти ми передаємо одній із волонтерських організацій міста», – уже 18 жовтня, в останній день виставки, розповів В. Щегельський.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети
.
Світлини автора