Крок на зустріч обраному фаху

Крок на зустріч обраному фаху

ekology_01

Харчові відходи, продукти життєдіяльності, миючі засоби та ще багато різних речовин ми щоденно, з чистою совістю, змиваємо в міську каналізацію. Що з цим “коктейлем” стається далі, хтось здогадується, а хтось навіть уявлення немає. Студентам-екологам природничого факультету випала нагода побувати на екскурсії на каналізаційних очисних спорудах КП «Міськтепловоденергія», де збираються комунальні стоки з усього міста.

Екскурсія відбулась 23 жовтня за ініціативи асистента кафедри географії та екології Віталія Вікторовича Шаравари та, звичайно, бажання самих студентів, яких проблема очистки води, в тому числі каналізаційних стоків, торкається професійно.

Систему та способи очистки екологи рік за роком, вивчають на дисципліні «Водопостачання та водовідведення», однак дійсно зрозуміти весь принцип очистки та бути свідком вдалося лише тут.

Глибина та масштаби відстійників та інших очисних споруд просто вражають. Такого не побачиш на сторінках підручників. Величезні об’єми води безупинно проходять через багаторівневу систему, знову і знову фільтруються, до поки не матимуть безпечний якісний та кількісний хімічний склад і властивості.
Оскільки сьогодні асортимент хімічних речовин, що потрапляють до каналізації, особливо миючих засобів та нафтопродуктів, надзвичайно широкий, то звичайні способи механічної очистки та відстійники не справляються з тією високотоксичною «вибуховою сумішшю». Тому до системи додається біологічна очистка, яка здійснюється в аеротенках за участю спеціальних бактерій, які підприємство закуповує для очищення міських стоків.

До того ж фахівці підприємства щоденно проводять хімічний аналіз води, аби не допустити потрапляння високої концентрації забруднюючих речовин у природні водойми.

Така екскурсія дійсно стала корисною не лише з професійної точки зору, але змогла підняти рівень екологічної культури у студентів. Якби кожен хоч раз на власні очі побачив, наскільки важко та дорого очищувати стічну воду, хоч раз відчув би цей запах, можливо люди б добре подумали перед тим, як зливати увесь непотріб до каналізації.

За надану можливість відвідати очисні споруди висловлюємо подяку генеральному директору КП «Міськтепловоденергія» Валерію Григоровичу Гордійчуку, технологу Тетяні Миколаївні Рощук, інженеру-екологу Олексію Олександровичу Сікорі.

Юлія Козьолок, студентка V курсу
природничого факультету