Поради від Тетяни Сметанюк

Поради від Тетяни Сметанюк

Дорогі читачі нашого часопису, ми започатковуємо нову рубрику «Поради від Тетяни Сметанюк». Ви молоді та енергійні, але у ваше життя закралася творча криза, або ви не знаєте, які треба підібрати «ключі» для спілкування, навчання тощо? Якщо у вас виникли проблеми з учнівським колективом під час практики, пишіть нам. Ми відкриємо для вас маленькі таємниці, які дозволять цікаво попрацювати та отримати задоволення від роботи. Надсилайте листи на адресу нашої газети studm.kpnu@gmail.com з поміткою «Поради від Тетяни Сметанюк». Тетяна Іванівна асистент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи допоможе вам знайти вихід із будь-якої ситуації.

* * *
“Доброго дня, Тетяно Іванівно і “Студ. меридіан”. Хочу запитати у вас поради в одній справі. Рік тому я проходила практику в школі. Діти мене не дуже слухалися. Не сприймали серйозно. Не знаю, яку модель поведінки обрати. Я не вмію бути гримзою і ліпити двійки. Пробувала стати для них “старшою подругою” – вони ж вилізли мені на голову і знову не слухали. Незабаром у мене знову практика. Чекаю з неохотою того “пекельного періоду”. Як стати справжнім педагогом? Може це не моє покликання… Як зрозуміти? Буду вдячна за відповідь. Анастасія”.

Відповідь Тетяни Сметанюк: “Доброго дня. Практика для кожного студента – це період проб та помилок. Кожен формує свій своєрідний досвід, тому це нормально, що під час першої практики Ви зіткнулися з проблемами. Неслухняні учні, наче їзда на велосипеді. Спершу Ви спробували, кілька разів помилилися. Потім Ви зрозуміли систему та підлаштували під себе. У педагогічній практиці існує багато методів та секретів, як втримати інтерес дітей, які легко можете знайти в Інтернеті. Та не забувайте, що Ви маєте зацікавити дітей, втримати їхню увагу та навчити. Якщо Ви звернулися за порадою, то продовжуєте цікавитися майбутньою професією, з Вас вийде гарний спеціаліст”.