Актуальну п’єсу читали в місті Сонця

Актуальну п’єсу читали в місті Сонця

13 грудня в Кам’янець-Подільському коледжі культури і мистецтв відбувався «День актуальної п’єси». Винуватцем заходу став студент цього ж коледжу Дмитро Пшечук, який розповів нам більше про влаштоване дійство: «У рамках заходів руху української нової драми 13-го грудня в ряді міст України відбулися одноразові сеанси п’єс – переможниць фестивального конкурсу «Тиждень актуальної п’єси 2014».Одночасно з Кам`янець-Подільським імпровізований флешмоб відбувся в Києві, Херсоні, Полтаві, Вінниці, Ужгороді, Львові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Краматорську та селі Каленіні.
А історія така – з чистим серцем зібралися українські драматурги на фестивалі “Тиждень актуальної п’єси” -2014 і вирішили придумати такий “день української актуальної п’єси”.
Вирішили – зробили!
У Кам`янці-Подільському силами місцевих студентів і акторів прозвучали наступні п`єси:
1. Любов Пишна “Сестри”;
2. Артур Невинчаный “Прах, развеянный над морем”;
3. Ченский Виталий “Прощание”;
4. Дмитрий Левицкий “Парехмахеры”.

По суті, читка – це варіант вистави, у якому, в першу чергу, проявляються інтрига і персонажі. Вона не зобов’язує до мізансценування і до візуалізації п’єси, але й не виключає їх. Це в деякому роді і є «застільний» репетиційний період, тільки винесений на глядача і передбачає наявність художнього рішення п’єси хоча б у загальних рисах. І в цьому сенсі читка наближається до перформансу».

Цей захід був цікавий тим, що бажаючі могли спробувати себе в ролі героїв п’єс,про які говорив організатор цього дня. Та й слухати було не менш захоплююче,адже порушувалось багато проблем сьогодення. Зокрема, в п’єсі «Прощание» піднята тема непорозуміння між людьми під час революції 2014-«Майдану». Після читки кожної із п’єс відбувалось обговорення, де кожен міг висловити свою думку щодо теми твору, тих чи інших героїв та запропонувати свої вирішення проблеми.

Приємно серед акторів було побачити Анжелу Куверіну, бібліотекаря відділу електронних інформаційних ресурсів наукової бібліотеки К-ПНУ імені Івана Огієнка.

Як би там не було,а таких заходів не вистачає Кам’янцю. Кожен повинен усвідомлювати, що такі дійства розвивають особистість, зміцнюють культурно і, звісно, дарують естетичне задоволення. І добре,що знаходяться ще такі громадські діячі,як Дмитро та сприяють цьому.

Він зауважив,що до кінця року буде обов`язково влаштована ще одна читка. Тому якщо маєте бажання долучитись, зв’яжіться з Дмитром Пшечуком (0982993228).

Христина Юхней, студентка ІІ курсу
факультету української філології
та журналістики (спеціальність «Журналістика»).
Фото автора