«451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері

«451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері

Рей Бредбері – один з найвідоміших американських письменників. Критики оцінюють письменника як унікальне явище в літературі. Його фантастичні твори, написані ще в середині минулого століття, не втратили актуальності до наших днів.

Нещодавно прочитала роман Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом». І вважаю, що це одна з кращих антиутопій у літературі. 451—  це температура, при якій загоряється папір.

Події розгортаються в тоталітарній державі, де найбільше зло – книги, а найбільша загроза – це люди, які читають. Будь-яке інакомислення чи самостійна думка робить особу небезпекою для режиму та потенційною мішенню карної пожежної команди. Пожежники спалюють будинки, де знаходять книги, а їх власників поміщають в божевільні.

Це роман про важке прозріння особи в тоталітарному суспільстві. Пожежник Монтег теж був його частиною. Його дивацтвом було те, що він таємно забирав книжки з домівок, призначених на повне спалення. Поштовхом до тривожних роздумів стала незвична подія: на черговому спаленні жінка — власниця будівлі і бібліотеки — відмовилась покинути улюблені книжки і загинула в пожежі.

Монтег знайомиться з професором Фабером, який допомагає чоловіку втекти від переслідувань та розповідає про існування відлюдників – професорів та інтелектуалів, які прикидаються безхатьками та передають свої знання один одному з уст в уста.

Книга для цінителів, книга для гурманів, які готові смакувати кожне слово, написане Бредбері.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети