Кам’янець-Подільський потрапив у двадцятку міст-претендентів на отримання статусу Молодіжної столиці Європи-2018

Кам’янець-Подільський потрапив у двадцятку міст-претендентів на отримання статусу Молодіжної столиці Європи-2018

Історики, як ніхто інші, знають про європейські витоки нашого древнього міста. Але чи вірили ми буквально хоч рік тому, що Кам’янець-Подільський претендуватиме на статус сучасної молодіжної столиці Європи? Зазначимо, що висунути наше місто для участі в конкурсі «Молодіжна столиця Європи» запропонував представник України в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи, депутат Хмельницької обласної ради Віталій Олуйко.

«Ініціатива «Молодіжна столиця Європи» сприяє реалізації нових ідей та інноваційних проектів, пов’язаних з активною участю молодих людей у житті суспільства і є зразком для подальшого розвитку молодіжної політики в інших європейських муніципалітетах. Вибраний муніципалітет буде вважатися офіційним партнером Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи і уповноваженим на реалізацію відповідних проектів Європейського молодіжного форуму та європейських інституцій. Це прекрасна можливість продемонструвати європейській спільноті один з молодіжних центрів нашої області та сучасне європейське історичне місто Кам’янець-Подільський, а громада міста отримає можливість реалізувати цікаві, амбітні проекти та ідеї за підтримки європейських інституцій», – зазначив Віталій Миколайович напередодні презентації програми молодіжної столиці.

За умовами конкурсу, заявка мала бути створеною в тандемі співпраці муніципалітету з молодіжною громадськістю міста. На запрошення Альони Куземи, директора департаменту гуманітарної політики, яке з’явилося і в соцмережі facebook, чимало молодих активістів нашого міста зустрілися 16 лютого у прес-центрі міськвиконкому, щоб долучилися до обговорення і формування структури програми молодіжних проектів. Була проведена спільна кропітка робота департаментом гуманітарної політики спільно із ініціативною молоддю міста щодо оформлення заявки участі міста над Смотричем у конкурсі Європейського молодіжного форуму «Молодіжна столиця Європи».

І ось вже 4 березня у прес-центрі Кам’янець-Подільської міської ради відбулась презентація програми молодіжної столиці-2018. Як нам стало відомо зі слів директора департаменту гуманітарної політики Альони Куземи, «Молодіжна столиця Європи» – це звання, що присвоюється європейському місту на період до одного року, протягом якого місту буде надана можливість продемонструвати свою молодіжну політику через призму культурного, соціального, політичного та економічного життя міста». Програма молодіжної столиці складається з 6 напрямків, які передбачені умовами конкурсу. Чим же планує Кам’янець-Подільський зацікавити Європу?
• Робота Міжнародного факультету муніципального управління та проведення міжнародного еко-фестивалю «Чисте місто» має відобразити активну участь молоді в житті суспільства.
• Можливість неформальної освіти планують реалізувати за допомогою створення навчального центру ІТ «Університет дизайну» та відкриття молодіжної школи журналістики на базі громадського інформаційного ресурсу.
• У рамках нових та інноваційних підходів до працевлаштування молоді, соціальної інтеграції та волонтерства запропоновано відкриття міжнародного літнього табору лідерів волонтерського руху «Від серця до серця» та започаткування міжнародного конкурсу молодіжних старт-ап проектів «Start-Up-Drift».
• У напрямку розвитку молодіжної культури автори програми планують проведення мистецького міжнародного молодіжного форуму , ініціатором якого виступило творче об’єднання письменників та художників «Кам’яний острів». Окрім того, в рамках розвитку молодіжної культури заплановано проведення фестивалю вуличного екстриму «I am in the pink».
• Міжнародну молодіжну співпрацю запропоновано на рівні молодіжних громадських організацій. У місті заплановано проведення форуму молодіжних організацій країн ЄС «Молодіжний соціум XXI століття» та міжнародної фестивальної майстерні «Успішні кейси фестивалів чи як розвивати подієвий туризм».
• Мультикультуралізм та інтеграцію планують реалізувати в контексті першого міжнародного фестивалю національних культур «Острів семи культур» та міжнародного фестивалю «Республіка».

«Робота зроблена настільки суттєва, що залишити її зараз поза увагою, або чекати лише на рішення Європейської Ради бути чи не бути нам молодіжною столицею, то досить пасивний шлях. Краще нам все-таки взяти ініціативу в свої руки і те, що можливо, розпочати втілювати вже зараз, – зауважила Альона Леонідівна. – Для цього потрібно зрозуміти наскільки це реально і кожен побачить, де для нього є місце в цьому проекті».

Особливо хотілося б зробити акцент на тому проекті, яке запропонували до заявки Тетяна Сметанюк, викладач факультету КСПП, лектор факультету муніципального менеджменту при Кам’янець-Подільській міській раді, та Ольга Комарова, аспірант історичного факультету. Варто додати, що у склад майбутньої ГО входять декілька студентів, викладачів та випускників К-ПНУ імені Івана Огієнка.

Тетяна презентувала проект на 2018 рік: «Виходячи з власного досвіду, умов зявки, вимог і пропозицій робочої групи, ми продумали такий захід, який значно піднесе вгору культурне життя нашого міста у сфері літератури та образотворчого мистецтва. До жовтня 2018 року ми і надалі створюватимемо хороші умови для підтримки обдарованої молоді не лише Кам’янця, інших українських міст, а й з різних міст Європи. Із заснуванням і впровадженням у друк альманаху ми познайомилися з багатьма обдарованими місцевими авторами, так і з молодими письменниками всеукраїнського рівня. Цей проект зацікавив молодь з інших міст – ми активно отримуємо все нові і нові твори. Об’єднавши таким проектом Кам’янець-Подільський з іншими куточками України, ми подумали, що нам цього замало. Чому б нам не охопити Європу? Там така ж сама молодь, такі ж молоді письменники, які хочуть, щоб їх друкували. Тому на 2018 рік ми запланували великий форум для молодих письменників з-за кордону, які зможуть відвідати Україну і зрозуміти, що являє собою наша культура і література зокрема. Ми зараз активно налагоджуємо контакти. Буквально кілька днів тому з Парижу нам надіслала свої твори представниця української діаспори. Також до третього випуску маємо і зразки перекладної літератури з польської мови. Навіть такими поступовими кроками ми наближаємося до цієї знаменної події. Коли відбуватиметься Форум, Кам’янець впродовж трьох днів перетвориться на великий майданчик презентацій тих чи інших видань або літературних зібрань, видавництв тощо. Три дні будуть насичені цікавими лекціями, презентаціями та обміном досвідом. Звичайно, ми хочемо під’єднати під цей проект ще й художників та ілюстраторів книг. Будуть спільні пленери в мальовничих куточках нашого історичного міста. Думаю, що ми зможемо втілити в реальність такі проекти і показати, що ми нічим не відрізняємося від європейців. Уже є реальне бачення того, як все це відбуватиметься. Поки що ми не зустрічали людей, які б зачиняли перед нами двері».

Наразі з інформації, опублікованої на сайті www.europeanyouthcapital.org стало відомо, що заявка від Кам’янця-Подільського прийнята до розгляду організаторами конкурсу. Залишається сподіватись, що наше місто таки стане молодіжною столицею Європи в 2018 році. Варто додати, що Кам’янець – єдине українське місто, яке ввійшло у двадцятку претендентів на цей статус.

Ольга Комарова, гол. редактор газети.
Світлини Ольги Комарової