«День пам’яті та надії» – виховний захід, присвячений 70-ій річниці Перемоги

«День пам’яті та надії» – виховний захід, присвячений 70-ій річниці Перемоги

Активну участь у відзначенні 70-річчя Перемоги взяли працівники бібліотеки університету. 7 травня майже в усіх підрозділах відбулися виховні заходи, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Один із них на тему «День пам’яті і надії» відбувся в читальному залі історичного факультету.

Ведучі, студенти першого курсу Анна Сторчова і Ігор Зарічний, озвучили перед присутніми змістовну інформацію про той трагічний період історії, позначений людськими жертвами, розбитими долями, величезними матеріальними збитками, понівеченням культурних і морально-духовних цінностей і закликали пам’ятати про участь українського народу у Другій світовій війні та його внесок у перемогу.
Хвилиною мовчання вшанували присутні пам’ять про полеглих.

До слова долучилася завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Т.М. Опря, яка зазначила: «У довічному боргу наше покоління і перед тими ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило битв і дожити до світлого Дня Перемоги. На превеликий жаль, все менше залишається їх в живих. Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. Солідний вік і стан здоров’я не дають їм змоги прийти і поспілкуватися з нами. Тому сьогодні ми пропонуємо Вам віртуальне знайомство з ветеранами нашого університету, учасниками бойових дій, які після повернення з фронтів Другої світової працювали в нашому навчальному закладі. Допоможе нам у цьому книга «Кам’янець-Подільський державний учительський інститут у роки Великої Вітчизняної війни». Далі студентам була презентована ця книга. Її автори – викладачі і випускники університету: О.М. Завальнюк, доктор історичних наук, професор, В.С. Прокопчук, доктор історичних наук, професор, директор бібліотеки університету, А.П. Гаврищук, попередній редактор газети «Студентський меридіан». Задум цього проекту, – як зазначено у передмові, – в першу чергу обумовлений відчуттям втраченого часу й почуттям відповідальності нинішнього покоління науковців за повноту і об’єктивність висвітлення подій Великої Вітчизняної війни. До книги включено довідки про всіх учасників бойових дій, які згодом працювали в нашому навчальному закладі, добірки документів, спогади ветеранів, фотографії.

Присутні мали змогу познайомитися з ветеранами Другої світової війни, викладачами історичного факультету, які після важких бойових доріг повернулися до мирного життя, взяли участь у відновленні інституту та становленні його як кращого вищого навчального закладу нашого краю.

На екрані демонструвалися слайди з портретами: Івана Степановича Зеленюка, Йосипа Івановича Токара, Миколи Федоровича Александри, Леоніда Антоновича Коваленка, Бориса Михайловича Кушніра, Олександра Костянтиновича Носова, Юрія Михайловича Тарасова, Павла Андрійовича Цикри, Олександра Трифоновича Щура. Біографічні нариси зачитували Т.М. Опря і зав. сектором читального залу історичного факультету Л.В. Гончарова.

В пам’ять про героїчний подвиг народу під час Другої світової війни прозвучали вірші у виконанні студентів другого курсу Дмитра Бойчука і Вікторії Кулі. Пролунали також пісні військової тематики.

Технічне забезпечення заходу організували провідний бібліотекар абонементу історичного факультету Н.В. Крик та завідувач електронної бібліотеки В.В. Лавренюк. Присутні переглянули віртуальну виставку «Поділля в роки Другої світової війни», підготовлену працівниками інформаційно-бібліографічного відділу.

Проведене свято – це лише маленька частка великої шани учасникам тих трагічних подій, спроба нагадати про великий подвиг наших земляків в ім’я перемоги, в ім’я життя і миру. Назавжди залишиться в пам’яті нащадків їх неоцінимий внесок в Перемогу! Це потрібно не мертвим, це потрібно живим, щоб пам’ятали!

Організатори заходу: завідувач сектором читального залу історичного факультету Л.В. Гончарова, провідний бібліотекар абонементу історичного факультету Н.В. Крик, завідувач відділом рідкісних та цінних видань Н.Д. Крючкова, завідувач інформаційно-бібліографічним відділом Т.М. Опря, завідувач електронної бібліотеки В.В. Лавренюк.

Т.М. Опря, завідувач інформаційно-бібліографічним
відділом наукової бібліотеки університету
.
Світлини Ольги Комарової