За знаннями – до Талліна

За знаннями – до Талліна

Для студентів нашого факультету навчання за кордоном з кожним роком стає все більш доступнішим. Це свідчить про поглиблення міжнародних зв’язків та мобільність студентів, яка проявляється у прагненні поглибити знання та дізнатися про щось нове. Однією із найбільш популярних форм навчання за кордоном, на сьогодні, є літні школи.
Завдяки науковим студіям у Міжнародному науковому центрі дослідження процесів націєтворення та регіоналізації у Європі (керівник: канд. істор. наук, доцент Анатолій Анатолійович Заводовський) мені та студентці третього курсу Юлі Роткіній вдалося здобути міжнародний гранд на навчання у літній школі «The Baltic Countries in Europe» (м. Таллінн, Естонія). Гранд покривав усіх витрати на авіапереліт, харчування, проживання та ін.

Протягом 12-17 липня 2015 р. разом із студентами із Франції, Туреччини, Росії, Білорусії та Естонії ми слухали лекції про історію країн Балтійського регіону. Також розглядалися питання економіки, політики, міжнародних відносин, географії, демографії тощо. Певну увагу доповідачі приділяли україно-російській війні та євроінтеграції України в ЄС.
Відразу ж впав у око фаховий рівень викладачів, серед яких були професори зі всього світу, спікер парламенту, провідні фахівці із різних галузей науки та економіки Естонії. Найбільше запам’яталися лекції Хамеда Алаві, Олександра Сергуніна, Влада Вернигори, Фреда Лабарее, Клаудіо Андреса Рівери. Під час занять в учасників школи виникало багато запитань, які викликали жваві дискусії. Особливо вразив рівень організації різноманітних заходів. «Душею» школи був професор Леонід Олександрович Карабєшкін.
В офіційну програму навчання входили не лише лекції, а й екскурсії по старовинному Таллінну, а також незабутня поїздка у старовинну фортецю м. Раквере. Закриття та підведення підсумків навчання відбулося нестандартно для нас – українських студентів… у ресторані «Старий Таллінн». Насамкінець директор школи мадам Марі Франс вручила учасникам сертифікати, які й засвідчили успішне закінчення навчання.

Нам, двом студентам К-ПНУ ім. Івана Огієнка, було надзвичайно приємно представляти студентство нашої Батьківщини. Навчання в Естонії залишило багато незабутніх вражень, дало можливість отримати неоцінимий досвід, а головне, мотивувало на подальші звершення у царині науки.

Олександр Марчук,
магістрант історичного факультету