Наші студенти вкотре підкорюють медіа-простір

Наші студенти вкотре підкорюють медіа-простір

Василь Арович, студент ІІІ курсу факультету української філології та журналістики, успішно пройшов  15-ти денне стажування в Києві в редакціях провідних медіа України. Детальніше про програму стажування, враження та набутий досвід розповідає Василь.

Про «Хаб медіа мобільності»

Навчальний план весняної сесії стажування в рамках проекту «Хаб медіа мобільності» складався з відпрацювання практичних навичок у виробничому процесі редакцій. Учасники журналістської інтернатури опанували інтенсивний практичний курс з виготовлення інформаційних продуктів для конвергентних редакцій, радіо, ТБ, соціальних мереж та теоретичні засади роботи сучасного універсального журналіста. Фундація «Суспільність» покрила всі витрати, а також забезпечила проживанням та харчуванням учасників.

Про відбір

Ідея взяти участь в програмі до мене прийшла спонтанно. Я сприймав це як безцінну професійну можливість та авантюру. Пройшовши два етапи відбору (резюме, мотиваційний лист, творча робота), я отримав листа про успішне зарахування.

Про вибір редакції

Кожен учасник програми самостійно обирає ЗМІ для стажування. Найцікавіше для мене було попрацювати в конвергентному ЗМІ, тому я обрав Радіо Свобода. Адже це один з небагатьох інформаційних ресурсів, який подає достовірну та об’єктивну інформацію, а в умовах інформаційної війни це досить важко.
Про стажування

Першого ж дня голова київського бюро Радіо Свобода Інна Кузнєцова провела для стажерів ознайомлювальну екскурсію та розповіла про принципи роботи ЗМІ. Для перевірки моїх професійних здібностей мені доручили зняти відео-опитування на вулицях Києва, змонтувати та показати відео-редакторам. Отримавши від них схвальний відгук, протягом наступних двох тижнів за мною були закріплені зйомки оперативних сюжетів. Все розпочалось із зйомки мітингів під КМДА, коли я вперше відчув цей смак оперативної відео-журналістики, адже знятий сюжет потрібно було змонтувати протягом години, для того щоб він потрапив до ефіру. Спочатку я знімав мітинги, потім акції, презентації фільмів — все найцікавіше та найактуальніше потрапляло в об’єктив моєї камери.

Про досвід

Це стажування змінило мою свідомість, моє бачення про стан журналістики, мою віру в себе. Завдяки лекціям та тренінгам відомих журналістів Діани Дуцик, Наталки Гуменюк, Наталії Лігачової дізнався чимало нової інформації. На практиці опанував всі етапи створення відео-сюжету: від задуму та процесу зйомки до запуску в ефір. Протягом стажування в ефір вийшло 6 моїх відео-сюжетів. Крім того, я навчився правильно використовувати соціальні мережі у журналістських потребах.

Про враження

Програма журналістських стажувань «Хаб медіа мобільності» — це можливість не тільки для професійного зростання, а й для нових знайомств, дружби та співпраці. І творчий колектив редакції, і організатори, і учасники стажування стали моїми друзями та колегами у подальшій співпраці.

Олена Колупаєва, асистент кафедри  журналістики