Народження нової галактики

Народження нової галактики

Можна рахувати сузір’я, танцювати жагуче танго чи вчити напам’ять вірші мовою оригіналу. А можна – поєднати це все разом і створити яскраве дійство. 24 травня о 15.00 в актовій залі К-ПНУ ім. Івана Огієнка відбувся І Мультимистецький фестиваль «Галактика Поезії», створений талантами студентів української філології та журналістики, під керівництвом асистента кафедри історії української літератури та компаративістики Волковинської Інни Вікторівни.

Те, що задумувалось як фестиваль, стало цілісною історією. З акторською грою і щирістю читання, з експресивними рухами танців і чутливою мелодикою співу. І все це об’єднано спільною темою: «Народження вірша».

Поет (образ якого втілив Дмитро Козак) – горделивий та імпульсивний – прагне дошукатися до сутностей поезії. Він ладен «продати душу», щоб написати шедевр. Він чекає натхнення – Музу (яку зіграла Катерина Кириловська), але спершу має зустрітися зі своїм Злим Генієм — Сумнівом (Влада Медвецька) і з Гординею (Ірина Царюк), повчитися майстерності слова в Ученого (Андрій Поважнюк), збагнути поезію пензля Художниці (Наталя Білак), поезію звуків Музиканта (Олексій Черенько). Ілюстрацією до внутрішніх шукань Поета стали відеоролик “Що є поезія для тебе?” (у якому студенти та викладачі КПНУ ім. Івана Огієнка виклали своє бачення поезії), а також презентація живопису “Поезія очима пензля” (малюнки Наталі Білак, Ольги Бельми, Ірини Шубали, Валерії Сичової). Грайливі музи Талія, Терпсіхора, Кліо (Марина Тернопольська, Марія Решовська, Мар’яна Прокопишин) приносять у дарунок для Поета кохання до палкої танцівниці, образ якої блискуче втілила у запальному танці Лариса Пікуля.

А. Рембо, В. Шекспір, П. Верлен, В. Свідзінський, Ч. Мілош, Л. Костенко, Б. Пастернак, Ю. Іздрик, О. Теліга, Р.-М. Рільке, Ф. Війон, М. Волошин

, М. Семенко, Мацуо Басьо – їх поезія звучала зі сцени мовами оригіналу, і не лише допомагала зрозуміти внутрішні пошуки героя, а й створювала настрій і враження, була історією в історії.

Пісні на поезії Л. Коена, В. Івасюка, В. Крищенка, Л. Пламондона А. Вознесенського, С. Вакарчука у виконанні Ірини Угніченко, Андрія Поважнюка, Марії Гуменної, Артема Блазія та Альони Маленкової додали чарівної музичності, а танго Лариси Пікулі та Олексія Черенько – без перебільшення підкорило зал. У ритмі танцю Ідей (Лариса Пікуля та Ірина Царюк) народжується вірш Поета, щоб окрилити усіх присутніх, – бо “небо для тих, хто має крила” (такий девіз фестивалю).

Естетика – це ледь не ключове слово, яким можна описати І Мультимистецький фестиваль. Естетика поєднання звуків і рухів, рим та імпровізації, і можна лише привітати всіх нас з появою нової галактики – «Галактики поезії».

Оксана Грушанська, студентка

факультету української філології та журналістики