Дороги, які ми обираємо

Дороги, які ми обираємо

Його ім’я і творчі, наукові здобутки широко знані не лише на Поділлі та в Україні, а й далеко за межами нашої держави.  В різних містах і селах Хмельниччини, інших регіонів трудяться, передають свої знання і досвід майбутнім фахівцям,  а нині ще студентам та школярам  його вихованці – висококваліфіковані педагоги, наставники і вихователі молодої зміни. Скільки їх благословив  у нелегку дорогу,  в самостійне життя Іван Михайлович Конет – відомий педагог, вчений-математик, доктор фізико-математичних наук, професор, проректор  Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка!.. Десятки, сотні, а можливо й тисячі. Адже викладацькій, науковій, педагогічній праці він присвятив понад чотири десятки років. Кожен з них по вінця наповнений пошуками, наполегливістю, прагненням постійного вдосконалення форм і методів викладання  і виховання, удосконалення власного професійного рівня, фахового зростання.

Таким він був на зорі своєї кар’єри науковця і педагога, таким є сьогодні, вже сягнувши примітних вершин у галузі науки  й освіти. Колеги, студенти відзначають притаманні професорові Конету простоту, доброзичливе ставлення до всіх, з ким спілкується і працює, людяність і високу культуру та особистий інтелект. За все це Івана Михайловича шанують  і поважають у колективі університету, його авторитетне слово  високо поціновується і в наукових колах, і в студентських аудиторіях.

«Чудовий фахівець, здібний організатор, досвідчений педагог і вихователь. Людина, що називається, на своєму місці, – таку оцінку діяльності одного з найближчих своїх колег проректору з наукової роботи І. М. Конета дає ректор вишу, доктор історичних наук, професор Сергій Анатолійович Копилов. «Людина на своєму місці» – то справді висока оцінка  зусиль, праці науковця і педагога, справжнє визнання його непересічного таланту, фахової майстерності. Уміння працювати з людьми , з студентським колективом.

Він народився в селі Лисівці Заліщицького району на Тернопільщині  16 вересня 1951 року у простій селянській родині. Закінчив школу-десятирічку (з срібною медаллю), вступив на математичний факультет  Чернівецького державного (нині  – національний) університету імені  Ю. Федьковича. Непереборне бажання вчитися, любов до точних наук, зокрема, до математики, визначили подальшу долю сільського юнака «з глибинки». Навчався успішно, спрагло оволодівав знаннями з університетської програми.  Студентом-п’ятикурсником  проходив стажування в Інституті теоретичної фізики  Академії наук України, у відділі  «Математичні методи у квантовій теорії поля» (керівник – академік АН УРСР, професор О. С. Парасюк). Курсові і дипломні роботи під керівництвом відомого вченого-математика М. П. Ленюка.  У співавторстві з ним побачили світ  публікації Івана Михайловича, присвячені крайовим задачам математичної фізики. То були перші кроки майбутнього доктора фізико-математичних наук, у науку.

По закінченні університету (диплом з відзнакою) працює вчителем фізики і математики у середній школі на рідному Тернопіллі, а 1976 року наказом Міністерства освіти  України призначається асистентом на кафедру математики Кам’янець-Подільського державного педінституту. Згодом були аспірантура в Києві, захист кандидатської дисертації. Тема досить серйозна – диференціальні рівняння  та математична фізика. Захист її в Інституті математики  АН УРСР 23 червня 1983 року . Відтак – подальша праця  у Кам’янець-Подільському педінституті – асистентом, старшим викладачем, доцентом, професором. З листопада 1911 року – завідувач кафедри алгебри і математичного аналізу.

На усіх посадах І. М. Конет зарекомендував  себе з найкращого боку. Наполегливо трудиться, читає лекції зі спеціальних курсів, розробляє нові методики, викладає у фізико-математичних класах ліцеїв та шкіл Кам’янця-Подільського, є членом, голою журі обласних та всеукраїнських олімпіад, очолює журі всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з математики тощо.

Дослідження, наукові розробки професора-математика публікуються у фахових журналах, наукових збірниках. 24 лютого 2008 року на засіданні спеціалізованої вченої ради  Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка  (голова – академік  НАН України  М. О. Перестюк) І. М. Конет успішно захищає  дисертацію на здобуття наукового звання доктора фізико-математичних наук.

 І знову – наполеглива, подвижницька праця, ненастанні пошуки. Наука, освіта вимагають постійного вдосконалення, руху вперед, до подальшого прогресу. Без них неможливо домогтися вагомих здобутків, ефективної віддачі.  Іван Михайлович автор цілої низки наукових досліджень, серед яких: про звичайні диференційні рівняння, з теорії інтегральних перетворень, з історії математики, методики навчальної математики, елементарна математика та інші. Йому належать понад 500 наукових праць, за його редакцією підготовлено і надруковано 8 збірників і наукових праць викладачів, 4 збірників досліджень студентів. Професор Конет плідно працює зі студентами: під його керівництвом виконано і захищено понад 100 студентських і магістерських робіт, опубліковано більше 60 наукових праць студентів.

Іван Михайлович активно працював і продовжує трудитися над виконанням держбюджетних тем, зокрема, що стосується інноваційних технологій формування фахівців в умовах особистісно орієнтованого  навчання та ступеневої освіти , управління процесом формування  фахових компетентностей майбутніх учителів в умовах євроінтеграції.

З вересня 2007 року по вересень 2012 року І. М. Конет очолював  науково-дослідний сектор  університету, з колективом якого підготував і опублікував  13 бібліографічних покажчиків серії «Наукові школи університету», 25 випусків збірника  «Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка» тощо.

З травня 208 року професор Конет позаштатний співробітник престижного математичного журналу  «Mathematical Rewiews”, який видається у США.

15 грудня 2012 року доктора фізико-математичних наук, професора І. М. Конета обрано дійсним членом, академіком Академії наук вищої школи України, а 28 серпня 2013 року він призначений на посаду керівника з наукової роботи  Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

За  вагомі здобутки у праці Іван Михайлович нагороджений знаками Міністерства освіти і науки  України «Відмінник освіти України», «За наукові досягнення», почесними грамотами Хмельницької облдержадміністрації і обласної ради, Кам’ямнець-Подільської міської ради. Він – заслужений діяч науки і техніки України, лауреат обласної премії імені М. Дарманського, член Національної спілки краєзнавців та Національної спілки журналістів України.

Професор, доктор фізико-математичних наук, Іван Михайлович Конет, як мовиться, живе не математикою єдиною.  Серед його захоплень – історія України, рідного краю, краєзнавство. «А як інакше? – жартує. – Потрібно розширювати свій кругозір, коло інтересів, знань і пізнань. Живемо ж у цивілізованому світі, крокуємо до Європи…».

Професору Конету виповнюється 65. Попереду – нові, ще не підкорені висоти у науці, педагогічній діяльності. Справді, зробити належить ще чимало.  І це йому до снаги. Тож успіхів й усіх гараздів, Іване Михайловичу! Многая, многая Вам літа! Хай і надалі стелиться щасливо  Ваша життєва дорога…

                                  Мар’ян Красуцький, член Національної спілки письменників
та журналістів України, почесний професор Кам’янець-Подільского
національного університету імені Івана Огієнка.