Вільні у невільній країні. Конференція до 40-річчя Української Гельсінської групи

Вільні у невільній країні. Конференція до 40-річчя Української Гельсінської групи

Світочі українського духу. Люди, які не лише прокладали шлях до незалежної України, а й відстоювали права рівності, вільності й гуманізму.  Потужне явище в історії нашої країни. У К-ПНУ відбулась конференція до 40-річчя з дня заснування Гельсінської групи.

Один з організаторів заходу, Олег Рарицький, завідувач, доцент кафедри історії української літератури та компаративістики, налаштував присутніх на особливу атмосферу сприйняття. Розповів про те, як і з якою метою створювалась Гельсінська група:

  • Українська Гельсінська група була створена, щоб  сприяти виконанню Гельсінських угод. Це об’єднання діячів українського правозахисного руху. Не буде перебільшенням сказати, що сучасна правова основа України така, як є, завдяки діяльності цієї групи.

Історії з життя засновників розповіла присутнім бібліотекар Анжела Куверіна. Ніякого пафосу, теплота розповіді з реальними фактами біографії – це дозволило відчути, в яких умовах творили й працювали діячі Української гельсінської групи.

Володимир Адамовський, кандидат історичних наук, доцент ознайомив з правовими аспектами діяльності гельсінської групи. Також з історичним коментарем виступив і Сергій Олійник, кандидат історичних наук, доцент

Приємною несподіванкою для всіх і справжнім сюрпризом стала телефона розмова з Миколою Горбалем, яку організувала Наталія Загоруйко, кандидат філологічних наук. Микола Горбаль – член Української Гельсінської групи. Через свою правозахисну діяльність він був політичним в’язнем. Гості заходу задавали йому питання, на які він відповідав розгорнуто й щиро.

Також Наталія Загоруйко (яка прийшла на захід зі своєю матір’ю) показала унікальні фотографії дисидентів, поетів, письменників минулого століття з архіву Надії Світличної. З рук в руки передавали один одному фотографії, на яких посміхався Микола Руденко, Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Стефанії Шабатури.

Цей захід, безумовно, зворушив усіх присутніх.

Текст: Оксана Грушанська

Фото: Лілія Деде