100-річчя соборності України в контексті сьогодення

100-річчя соборності України в контексті сьогодення

Кожен українець знає, що 22 січня – день злиття українських земель в одне ціле. Це особливий день, що мав і має велике значення для нас.

Ідея єдності була закладена з давніх часів, і багато хто прагнув втілити її в життя.Лекцію присвячену 100-річчю Акта Злуки, для студентів та викладчів прочитав Олександр Комарніцький, доктор історичних наук. Доповідач ознайомив студентів та всіх присутніх із деталями підписання акта з’єднання українських земель та особливостями проведення урочистої церемонії з нагоди цього свята 100 років тому.

Як зазначив лектор, того дня, 22 січня 1919 року, в Києві було оприлюднено Акт злуки, який вплинув на подальший хід історії українського націєтворення. Тоді народ переживав справжнє піднесення: грав оркестр, організовувалися марші військових, хресна хода, на площі зібралася вся українська «верхівка», скрізь була використана національна символіка: прапори, полотна з українськими візерунками.

Розділений навпіл один народ вірив в об’єднання всіх українських земель. Акт злуки довів усьому світу, що Україна – велика й неподільна держава і разом ми – сила!

Богдана Бойчук, студентка І курсу історичного факультету