Василь Симоненко – поетична легенда шістдесятництва

Василь Симоненко – поетична легенда шістдесятництва

 85-річчю від дня народження поета присвячується

Можна все на світі вибирати, сину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Василь Симоненко

8 січня 2020 року українська культурна громадськість відзначала 85-у річницю від дня народження українського письменника-шістдесятника Василя Симоненка. До урочистостей долучилася й університетська філологічна спільнота – студенти та викладачі факультету української філології та журналістики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

29 січня під керівництвом викладачів кафедри історії української літератури та компаративістики Олега Рарицького та Лариси Громик було проведене відкрите заняття у формі круглого столу, присвячене пам’яті Василя Симоненка.

Захід розпочався зі вступного слова завідувача кафедри Олега Рарицького, котрий наголосив на ролі митця в українській літературі. Студенти-філологи ІV курсу виступили з доповідями про письменника: Мар’яна Ковальська та Наталія Шаповалова  акцентували на ключових фактах біографії Василя Симоненка, Лілія Писаренко розповіла про його участь у шістдесятницькому рухові, Богдана Козярук та Олена Буцвін – про основні мотиви творчості митця. Цікавими та пізнавальними були також виступи Тетяни Особлюк та Ірини Чайки про поетичну творчість Василя Симоненка, Мар’яни Максимів про його новелістику. Христина Тодоріка ознайомила присутніх з епістолярною спадщиною поета, Тетяна Кушнір проаналізувала його щоденникову творчість. На заході звучали поезії митця у виконанні студенток Катерини Семенової і Дар’ї Бановської, Оксана Пірус зачитала уривки з його щоденника, Вікторія Кравчук та Анастасія Туганашева виконали пісню на слова Василя Симоненка «Виростеш ти, сину».

Родзинкою заходу стали аудіозаписи живого голосу Василя Симоненка із зібрань аудіофондів Національної радіокомпанії України, працівникам якої вдалося зібрати, відновити й реставрувати унікальні документальні записи голосу поета.

Крім того, аудиторії була презентована книжкова виставка творів письменника та праць про нього, яку підготувала бібліограф ІІ категорії Наталія Сторожук.

Наприкінці заходу відбулася активна творча дискусія про різноаспектну творчість Василя Симоненка, у якій взяли участь декан факультету української філології та журналістики Борис Коваленко, професор кафедри історії української літератури та компаративістики Галина Насмінчук, доцент-емерит Людмила Третяк, викладач кафедри української мови Людмила Поплавська, голова Кам’янець-Подільського об’єднання Товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка В’ячеслав Полятинчук, краєзнавець й архівіст Зінаїда Климишина, студенти факультету.

Дар’я Бановська, студентка 4 курсу

факультету української філології та журналістики