Топ-5 книг для читання в режимі «карантин»

Топ-5 книг для читання в режимі «карантин»

Під час карантину, коли поспішати нікуди, є можливість розгорнути “непочаті” томики, які вже залежалися на книжкових полицях. Отже, книголюби та бібліомани, ловіть топ п’яти книг для розважливого читання.

«Містер Гвін» Алессандро Барікко

Це книга для тих, хто любить “історії з родзинкою”.

Італійця Алессандро Барікко читач може знати за екранізацією роману «Легенда про піаніста» (реж. Джузеппе Торнаторе). «Містер Гвін» –  дуже загадкова книга. Уявіть-но: відомий, пошанований літературними критиками письменник відмовляється писати романи. Тепер він прагне створювати портрети. Проте зовсім не так, як це роблять художники. Містер Гвін писатиме їх СЛОВАМИ. Чому? Бо «кожна людина – не персонаж, а  окрема історія, і вона заслуговує бути написаною». Як? Лише прочитавши книгу, можна пізнати цю таємницю. Одне зрозуміло: містер Гвін планує зробити щось особливе, дивне й божевільне.

«Одної і тої самої» Тараса Прохаська

Твір для тих, кому подобаються медитації про сенс життя і його цінності.

Це збірка оповідок, «приправлених» роздумами та подекуди автобіографічними історіями з життя українського прозаїка. Автор коментує: «Це спроба пояснити передовсім самому собі те, що відбувається поза самим собою».

Збірка вмістила чотири розділи (Омерта, Вийшов місяць, І т. д. і т. п., Курцпроза), мотивами яких є близькі читачеві відчуття та переживання, як-то: любов, віра, пошук, вибір. Тут зібрані публіцистичні есе та історії про Бруно Шульца, Осипа Сорохтея, Софію-Яблонську-Уден і тих непересічних осіб, котрі зустрілися на життєвій смузі автора. Тарас Прохасько розповідає про Різдво, свято Миколая та містично-чарівні Карпати, однією з «трагічних» особливостей яких є «відсутність власних мислителів, чиї думки були б записані в книгах». Безперечно, це мудра збірка думок про найважливіше – любов, турботу, дружбу, пристрасть, мистецтво.

«Маг» Джона Фаулза

Книга для тих, хто полюбляє інтриги, саспенс та бурхливу природу незайманих островів.

«Маг», чи то «Волхв», – один із найпомітніших романів ХХ століття, що наблизив свого автора до номінації на здобуття Нобелівської премії. Події відбуваються на невеличкому грецькому острові Фраксос («острів парканів»), де легко сплутати фактичну історію з міфом, а реальність – із витворами власної свідомості. Молодий учитель приїздить викладати англійську мову для грецьких школярів. Під час прогулянок він знаходить дивний будинок. Його власник, такий же дивний та величний, випробовує героя небуттям, пристрастю та трохи «бавиться в Бога». Тут гострота дії, несподівані повороти сюжету, глибокий психологізм, марення, іронія й багато містики, від якої мимохіть мурахи біжать по шкірі.

«Маг» написаний під впливом праць Карла Юнга, «Великого Мольну» Алена Фурньє  та «Великих сподівань» Чарльза Діккенса. Вражаюча основа, чи не так? Роман Джона Фаулза вражає не менше. Почніть читати Фаулза – і він «захопить» вас, почніть читати Фаулза – і світ стане іншим.

«Казки про дивних» Ренсома Рігза

Для мрійників і поціновувачів фентезі.

«Казки про дивних» – десять «дивних» історій для тих, хто вірить у чудеса та магію. Ренсом Рігз – американський письменник і сценарист, котрий народився на старовинній фермі штату Меріленд і колекціонував старі фотокартки. Він став відомим після виходу в тираж роману «Дім дивних дітей» та прем’єри однойменної екранізації Тіма Бартона.

Казки Ренсома Рігза нагадують історії, які нам читали в дитинстві перед сном. Щоправда, химерніші! Вони схожі на казки братів Грімм чи романи Гофмана. Про те, що це незвичайні історії, можна зрозуміти навіть із їх назв: «Перша імбрина» (імбрина – жінка, котра може перетворюватися на птаха), «Хлопчик, який умів стримувати море», «Кокоболо». «Кожне оповідання частково вмістило історичну правду, частково є вигадкою, але в будь-якому разі, це етичний урок для юних дивних читачів», – пише сам автор. Фентезійні оповідання в книзі мудрі й добрі, та подекуди – моторошні, тому будьте обережні й ніколи не читайте їх із кінця.

«Остерігайтеся котів» Жиля Легардіньє

Твір для тих, хто сумує за гарними та смішними історіями про життя.

Жиль Легардіньє – французький сценарист, і на літературній ниві з’явився нещодавно, тому романи його схожі на французьке кіно: легкі, невимушені, чуттєві.

Жулі Турнель, головна героїня роману та оповідачка, – це симбіоз Бриджит Джонс і Амелі Пулен. Вона живе в одному з невеликих французьких містечок, де кожного ранку вулиці заповнені солодким запахом свіжоспечених круасанів і багетів. Дівчина страждає, бо робота їй не подобається, а думки про колишні стосунки та якісь марні мрії про майбутнє не дають спокою. Проте одного дня на «авансцені» з’являється новий сусід – красень до запаморочення з дивним ім’ям. Хто ж він? Жулі обов’язково дізнається. «Тільки б ці коти нічого не зіпсували. Від них завжди чекай біди», – думає юна француженка.

«Остерігайтеся котів» – приємний роман, приправлений французьким гумором. Він про дружбу, кохання, співчуття. Тож читайте, смійтеся, розвивайте емпатію та насолоджуйтеся.

Ольга Паламар, провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків