Кафедра української мови продовжує цикл консультацій із удосконалення усного та писемного українського мовлення

Кафедра української мови продовжує цикл консультацій із удосконалення усного та писемного українського мовлення

Консультації з удосконалення усного й писемного українського мовлення тривають у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. 13 квітня черговій зустрічі з доцентом кафедри української мови Наталією Дзюбак присутні розглядали проблеми української графіки, співвідношення літер та звуків в українській мові, удосконалювали уміння розрізняти буквосполучення та африкати д+ж,д+з, аналізували явища подовження і подвоєння,  знайомилися з чергуваннями голосних та приголосних, виконували завдання і тренувальні вправи.

Естафету занять 20 квітня продовжила доцент кафедри української мови Наталія Ладиняк, висвітливши тему «Орфоепічні норми української літературної мови». Присутні ознайомилися з правилами вимови голосних та приголосних звуків, звукосполук, особливостями наголошування слів, переглянули відеокоментарі  мовознавців щодо орфоепічних норм  української мови. Повправлялися у вимові за допомогою скоромовок.

27 квітня доцент кафедри української мови Наталія Коваленко провела консультаційне заняття з теми «Форми ввічливості та звертання в українській мові.  Наталія Дмитрівна поділилася всіма рекомендаціями щодо особливостей мовленнєвого етикету, розповіла про українські традиції звертань і пошанувань.Учасники заняття отримали відповіді на складні питання українського слово- і терміновживання, побутування слів іншомовного походження, надмірність новітніх запозичень у рідній мові та ін. Особливе зацікавлення у слухачів викликала презентація можливостей сучасних онлайн-словників, їх важливість у пізнанні культури побутування українського слова.

Під час заняття «Запозичення: збагачення мови чи її заміна», що відбулось 04 травня, старший викладач кафедри української мови Римма Монастирська разом зі слухачами опрацьовувати питання щодо вживання українських одиниць у польській, угорській, чеській, білоруській мові тощо. Відповідно простежували, з яких мов запозичення переважають в українській мові. Схарактеризували поняття “суржика” як спотвореної форми української мови. Виконали комплекс усних вправ.

11 травня доцент кафедри української мови Анжеліка Попович  провела консультаційне заняття з теми «Стилістична норма в мові та мовленні». Анжеліка Станіславівна звернула увагу на особливостях стилістичної норми сучасної української літературної мови. Слухачі були одностайними в тому, що тривале зросійщення українців спричинило недостатнє знання норм і традицій української мови, особливостей її словникового складу та граматичного ладу на тлі російської літературної мови. Цікавими для загалу виявилися практичні завдання із визначення стилістичних помилок у пропонованих текстах, зокрема щодо використання фонетичних, лексичних, морфологічних і синтаксичних мовних засобів. Насамкінець висновкували про потребу вироблення  у кожної людини звички говорити вишуканою й добірною українською мовою.

Продовжуємо вдосконалювати українське мовлення!

Наступне консультаційне заняття відбудеться 18 травня о 16:00 за покликанням: https://meet.google.com/hym-uvxe-qae.

Кафедра української мови