Вишита мудрість поколінь (книжкова експозиція до Дня вишиванки)

Вишита мудрість поколінь (книжкова експозиція до Дня вишиванки)

19 травня Україна святкує Всесвітній День вишиванки. Це свято сприяє єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу, зберігає споконвічні народні традиції етнічного вишитого одягу. Вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів. Це національна святиня, яка несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь. Це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється Українець у багатовимірному, глобалізованому світі.

Вишиванка для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягають у найважливіші дні життя або на свята. Вона була символом сім’ї, відображала культурні цінності та надбання українського народу протягом століть. Дівчата готували собі вишиванки як посаг, дарували вишиті сорочки коханому парубку. Тогочасну українську хату неможливо було представити без чарівної скрині з вишитими сорочками для господаря та господині – вишиванки були сімейним скарбом, а вміння прикрашати сорочки вишивкою – мистецтвом, що передавалося з покоління в покоління. Кожен птах, кожна квітка, що прикрашає вишиванку, має своє символічне значення, спрямоване на добре та щасливе життя. Важливими є також правильно підібрані кольори: червоний, зелений, чорний. Створена руками, така вишиванка містить не тільки частинку душі того, хто її зробив, а ще є зв’язком між минулим, його традиціями, цінностями та сучасністю.

День вишиванки – свято, метою якого є популяризаціяукраїнської культури і традицій. Цього дня кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка. Відзначаючи це свято, ми вкотре стверджуємо, що символ нації – вишиванка – завжди була, є і буде необхідним оберегом міцності української держави.

Особливе значення День вишиванки має саме 2022 року – тоді, коли росія розпочала повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 19 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

Щороку в Україні проводять особливий флешмоб, який полягає в тому, що люди одягаються в національний одяг, фотографуються та викладають світлини в соціальні мережі. У мирні часи в багатьох містах проводили концерти, фестивалі, ярмарки та фотосесії. На жаль, під час війни проводити масові заходи заборонено. Однак кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, може одягнути вишиванку для підтримання духу українців та українських воїнів.

До Всеукраїнського Дня вишиванки в читальному залі педагогічного факультету К-ПНУ організовано книжкову експозицію «Вишивата мудрість поколінь». На виставці представлені документи і публікації із фонду бібліотеки.

Пропонуємо Вашій увазі каталог виставки, який можна переглянути за покликанням.

Тамара Сологуб, завідувач сектора читального залу педагогічного факультет