Erasmus Alumni: Алла Бренюк

Erasmus Alumni: Алла Бренюк

Програма ЄС Еразмус+ продовжує відкривати новий світ можливостей для студентів та викладачів. Протягом п’яти днів, з 09.05.2022 по 13.05.2022, кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Алла БРЕНЮК проходила стажування в Академії образотворчих мистецтв імені Яна Матейка (м. Краків, Республіка Польща).

Під час стажування на факультеті консервації та реставрації творів мистецтва Академії образотворчого мистецтва імені Яна Матейка в Кракові були налагоджені зв’язки для майбутніх спільних прикладних проєктів, зокрема художніх пленерів. Також на основі вивчення зарубіжного досвіду були висловлені пропозиції щодо розроблення та впровадження на кафедрі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва для спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація нові курси з реставрації художніх творів на паперовій основі та реставрації поліхромної скульптури.

У перший день стажування координатор від факультету консервації та реставрації творів мистецтва, доктор Аgnieszka Marecka провела екскурсію корпусами, аудиторіями і реставраційними майстернями з реставрації творів на полотняній основі, паперовій основі, монументального живопису та поліхромної скульптури.

Протягом тижня ми відвідали лекції викладачів з історії мистецтва  професора Pawel Pencakowski та історії і теорії реставрації доктора Boguslav Krasnovolski. Ознайомилися з їхнім досвідом щодо впровадження новітніх методик викладання теоретичних дисциплін, зокрема в умовах дистанційного навчання. Під час особистих зустрічей із викладачами обговорили перспективи для майбутньої професійної співпраці.

Координатор від факультету, а також викладачі організували і провели десятки екскурсії музеями та архітектурними пам’ятками Кракова, що сприяло професійному розвитку в галузі історії мистецтва. Зокрема, була організована зустріч із головним реставратором музею сучасного мистецтва MOCAK Zofia Kerneder, яка розповіла про особливості організації реставраційної роботи в контексті музейної справи. Перейнятий досвід став важливим для чинної і подальшої співпраці між кафедрою ОДПМ та РТМ К-ПНУ і Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм заповідником.

17 травня відбувалась зустріч ректора університету Сергія КОПИЛОВА з учасницею програми Аллою БРЕНЮК, на якій було обговорено результати стажування та визначено напрями подальшої співпраці в межах реалізації освітньо-професійних програм кафедри ОДПМ та РТМ педагогічного факультету К-ПНУ.

Отож, плануємо подальшу плідну співпрацю та тримаємо міжнародний стрій! Усе буде Україна!

Алла Бренюк, кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва і реставрації творів мистецтва та відділ міжнародних зв’язків