Круглий стіл «Українська ідентичність у багатомовному світі»

Круглий стіл «Українська ідентичність у багатомовному світі»

24 травня 2022 р. викладачі та студенти навчально-наукового інституту української філології та журналістики й історичного факультету взяли участь у засіданні круглого столу «Українська ідентичність у багатомовному світі». Цей захід був присвячений Дню слов`янської писемності та культури.

Перед учасниками та запрошеними з вітальним словом виступив  в. о. директора навчально-наукового інституту української філології та журналістики доктор філологічних наук, доцент Борис Коваленко. Це свято завжди було очікуваною подією для студентів-філологів, адже в стінах Університету Огієнка щорічно ми пошановували імена просвітителів Кирила і Мефодія, лунали пісні та поезії різними слов’янськими мовами, і по-особливому серед них звучала рідна українська мова. І хоч цьогоріч війна відібрала можливість зібратися в стінах університету разом, сподіваємося, що сьогоднішня наша робота додасть сили, віри і мужності.

Під час зустрічі учасники обговорили цікаві й дуже важливі питання, пов’язані зі славістичними дослідженнями,  історією виникнення писемності слов’ян, різними потрактовуваннями  часу виникнення української мови в колі слов’янських, значенням діяльності Кирила та Мефодія та ін.

Людмила Марчук, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови, розповіла про славістичні дослідження в Україні, зокрема основні тенденції розвитку, здобутки славістики, проаналізувала внесок у мовознавство провідних українських істориків-славістів.

Про значення  історико-лінгвістичних курсів у підготовці сучасних філологів розповіла Наталія Коваленко, доктор філологічних наук, доцент кафедри української мови, керівник навчально-наукової лабораторії діалектологічних досліджень, яка закцентувала увагу на важливості вивчення правдивих джерел, що засвідчують давню і самостійну історію постання та розвитку української мови, розповіла про сучасні можливості наукових досліджень, проаналізувала найновіші праці з історії української мови, запропонувала проведення гостьових лекцій зі старослов’янської мови як співпрацю філологів з істориками.

Сергій Трубчанінов, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України, дуже цікаво розповів про століття, коли зароджувалося слов’янське письмо.  У доповіді «Східні слов’яни у другій половині IX ст.: дискусійні питання історії етногенезу, державності та культури» було проаналізовано різні теорії (минулих часів і сьогодення), а також спростовано деякі ненаукові міфи.

Тетяна Мельничук (студентка 4 курсу навчально-наукового інституту української філології та журналістики) проаналізувала вивчення елементів історії української літературної мови в шкільному курсі української мови; навела приклади вправ і завдань з вивчення теми «З історії розвитку української мови» для учнів старших класів; поділилася власним досвідом проведення таких уроків під час практики.

Наталія Шеремета, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, у доповіді «Психологічний лінгвоцид в Україні: історичний аспект» проаналізувала втручання колонізаторів у соціальну психіку українського народу; довела, що спільність мови, культури і самосвідомості є суттєвими ознаками нації, а також наголосила на тому, що світанок україноцентричної Батьківщини неминучий.

Онлайн-зустріч пройшла в теплій та дружній атмосфері, була цікавою, змістовною та корисною як для викладачів, так і студентів.

Тетяна Мельничук, студентка 4 курсу

ННІ української філології та журналістики