Участь у панельній дискусії “Екологічний стан річки Південний Буг у межах міста Хмельницького та шляхи його покращення”

Участь у панельній дискусії “Екологічний стан річки Південний Буг у межах міста Хмельницького та шляхи його покращення”

23 травня відбулася панельна дискусія «Екологічний стан річки Південний Буг у межах міста Хмельницького та шляхи його покращення», у якій взяли участь професор кафедри біології та методики її викладання, доктор біологічних наук Людмила Любінська та доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри екології Олександр Любинський.

Проблеми Південного Бугу та шляхи їх вирішення актуальні для всього регіону, який входить у басейн цієї річки. Але питання актуальні і для інших річок Хмельниччини. Цікавим є досвід Нідерландів, про який розповів Стас Петерс (віцепрезидент, Європейського мододіжного водного парламенту). Ще в 1998 р. Людмила Любінська мала нагоду безпосередньо побачити реконструкцію р. Рейн у Нідерладах, у 2013 – р. Б’яла (Бельско-Б’яла, Польща, за підтримки Нідерландів). Наукові пропозиції такого типу подавали керівництву м. Кам’янця-Подільського щодо р. Смотрич (2007 та 2014 рр.), представникам Дністровського басейнового управління (м. Хмельницький) (учасники проєктів – Л.Г. Любінська, М.Д. Матвєєв, Т.В. Душанова).

Дискусія була жвава і цікава. Але для вирішення проблем потрібно не лише говорити про 5 кроків (5 steps), але й їх втілити у життя.

Людмила Любінська, професор кафедри біології та методики її викладання