Всеукраїнський брифінг із міжнародною участю: «Інноваційний вимір збереження біорізноманіття в умовах воєнного стану»

Всеукраїнський брифінг із міжнародною участю: «Інноваційний вимір збереження біорізноманіття в умовах воєнного стану»

24 травня відбувся Всеукраїнський брифінг із міжнародною участю: «Інноваційний вимір збереження біорізноманіття в умовах воєнного стану», до якого, як співорганізатор, долучився  природничо-економічний факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Брифінг присвячений Дню вчителя біології, Міжнародному дню біорізноманіття, Європейському дню парків, підтримці Днів науки БДПУ 2022.

Організатор зустрічі – Бердянський державний педагогічний університет. Участь в підготовці брифінгу також взяли факультет фізичної культури, спорту та здоров’я людини, кафедра біології, здоров’я людини та фізичної реабілітації, рада молодих учених БДПУ, а також Національний природний парк «Приазовський», Національний природний парк «Подільські Товтри», Національний природний парк «Черемоський», Хмельницький національний університет, Вінницька академія неперервної освіти, Інститут педагогіки національної академії педагогічних наук України, Херсонський державний університет, Аріельський університет (м. Аріель, Ізраїль).

Модератором брифінгу був кандидат біологічних наук, доцент, випускник К-ПНУ Віталій Гнатюк (Бердянський ДПУ).

У брифінгу також взяли участь науковці з окупованих регіонів, зокрема заступник начальника науково-дослідного відділу НПП «Приазовський» (м. Мелітопіль,) Олександр Антоновський, який розповів про сучасний стан в межах парку в умовах російської окупації. Окремі працівники, які живуть на території НПП, не можуть здійснювати свою науково-дослідницьку роботу через заборону окупаційної влади. Тому кожен опрацьовує свої напрацювання за минулі роки, виконані до 24 лютого цього року. На жаль, через воєнні дії горять приазовські степи, гинуть рослини і тварини, знищується рослинний покрив. Професор, доктор біологічних наук, завідувач кафедри ботаніки Херсонського ДУ Іван Мосієнко розповів про стан університетської та освітянської роботи кафедри в умовах окупації в м. Херсон. Він з колегами організував перенесення цінного обладнання і наукового гербарію у підвальні приміщення, Також професор висловив бачення щодо проведення наукової діяльності в умовах повоєнного стану. В обговоренні взяли участь і висловили свою думку доктор біологічних наук Микола Величко (Чернівецький НУ), доктор сільськогосподарських наук, завідувач кафедри екології та біологічної освіти Наталія Міронова.

Участь у брифінгу від К-ПНУ взяли: доктор біологічних наук Людмила Любінська і кандидат біологічних наук Валентина Колодій (кафедра біології та методики її викладання), завідувач кафедри екології, доктор сільськогосподарських наук Олександр Любинський. Також виступили представники національних парків, зокрема з НПП “Приазовський”, “Черемоський”. Від НПП “Подільські Товтри” доповідала кандидат біологічних наук, випускниця К-ПНУ Леся Горбняк-Юліна.

Воєнні дії змінили життя не лише людини, а й тварин і росли, тому науковці обговорили ризики й наслідки воєнних дій.

Людмила Любінська, доктор біологічних наук, професор кафедри біології та методики її викладання