Можливості для майбутніх журналістів або як «детективи» розслідують екологічні злочини

Можливості для майбутніх журналістів або як «детективи» розслідують екологічні злочини

«Любі гості, дорога родино…», – так напівжартома 28 жовтня розпочали зустріч із журналістом-розслідувачем Тарасом Зозулінським.

До К-ПНУ завітала ГО «Бюро журналістських розслідувань “Детективи”» з презентацією журналістського розслідування «Королі українського лісу», а також із пропозицією до студентів реалізувати власні проєкти в галузі журналістських розслідувань на екологічну тематику.

У межах презентації проєкту, спонсорованого Journalismfund.eu, провели  майстерклас щодо особливостей відеозйомки і монтажу.

Тарас Ігорович повідомив студентам, як працювати з екологічною тематикою, де шукати героїв, експертів, документи та інші джерела, як цікаво писати stand up, працювати в кадрі та поза ним, у яких випадках можлива реконструкція та як її готувати.

Наприкінці зустрічі професійними секретами поділився оператор, який окреслив особливості вибору ракурсу та розповів, як правильно використовувати світло і тіні в кадрі, а також про особливості зйомки сюжету журналістського матеріалу із кількох ракурсів.

Студентам та викладачам, які зацікавлені у висвітлені екологічних проблем (а особливо тих, які належать до воєнних злочинів і злочинів проти людства), Тарас Зозулінський запропонував взяти участь у підготовці матеріалів з їхньою публікацією на Інтернет-порталі Journalismfund.eu.

Довідка:

ГО «БЖР “Детективи”» заснованували в 2017 році. Команда захищає права людини, проводить журналістські розслідування, викриває корупційні правопорушення  у сфері екології.

За час діяльності фахівці ГО реалізували та опублікували текстові матеріали та відеосюжети в межах  понад 20 міжнародних грантових програм.

Зокрема, за фінансування Міжнародного фонду Відродження, National Endowment for Democracy (NED), DIXI Group (USAID), Internews Ukraine, Інституту розвитку регіональної преси, Інституту масової інформації та ін.

Від початку повномасштабного вторгнення рф команда бере участь в документуванні воєнних злочинів. «Детективи» підготували 47 відеосюжетів для Харківської правозахисної групи у межах проєкту «Голоси війни» (https://detectives.org.ua/golosi–v–ini/ ).

Також готують серію документальних відеофільмів щодо воєнних злочинів вчинених відносно онкохворих, лікарів та персоналу, медичної інфраструктури (https://www.youtube.com/playlist?list=PLNnwrGtaUWMk95qKy24KNo6VO4jnzBljr ).

 У наступні кілька місяців ГО реалізує спільний проєкт із європейською організацією, яка займається підтримкою журналістів – Journalismfund https://www.journalismfund.eu/ із Бельгії.

 Ця ініціатива – “The Earth Investigations Programme” – спрямована на розвиток екологічної журналістики (https://www.journalismfund.eu/earth-services ).

Кафедра журналістики