Подорожі очима студентів: Хотин, Бакота, Карпати

Подорожі очима студентів: Хотин, Бакота, Карпати

Бакота та Хотинська фортеця

Нещодавно студенти К-ПНУ спеціальності «013 Початкова освіта» разом із куратором, кандидатом філологічних наук, доцентом Наталею Гудимою відвідали Бакоту та Хотин із метою ознайомитися з пам’ятками історії, культури й природи. Організатор  поїздки – староста групи РО1-В22 Вікторія Пилипчук.

Студенти поділилися своїми враженнями:

“Ось цей день настав. 26 вересня ми вирушили в напрямку Національного природного парку «Подільські Товтри». Годинна подорож автобусом – і от ми бачимо неймовірну красу… Бакота – затоплене село Кам’янець-Подільського району. На краю пагорба відкривається дуже красивий краєвид. Кілька фактів про Бакоту, які ми дізнались від місцевого екскурсовода. З ХІ століття тут був укріплений замок і печерний монастир, збудований нібито самим Антонієм Печерським, який згодом на київських горах заснував Києво-Печерську лавру. У монастирських келіях ховалися місцеві жителі під час набігів кочовиків. Село, яке пережило численні ворожі навали, перестало існувати не так давно – у 1981 році. Тоді його було затоплено водами Новодністровської ГЕС. Мешканців розселено до сусідніх населених пунктів. Бакота стала підводною «Атлантидою».

Сьогодні Бакота входить до Національного природного парку «Подільські Товтри». Скельний монастир відновлений археологами, на його території є три цілющі джерела, пізнавально-туристичні стежки.

І знову в дорогу. Ми вирушили в ще одне чудове місце – Хотин, який розташований на відстані 25 км від Кам’янця-Подільського. Він став центром розвитку ремесел і торгівлі завдяки міцній твердині й вигідному розташуванню, тому завжди привертав увагу завойовників. Із метою захисту від них була споруджена фортеця. Хотинська фортеця – одна з найяскравіших історичних та архітектурних пам’яток України. Сучасного вигляду вона набула в ХV столітті.

Зараз Хотинська фортеця в доволі хорошому стані. Територія досить велика. Тут є де погуляти і що подивитись. Крім самих стін, варті уваги й експозиції. Зокрема, можна оглянути техніку, якою колись штурмували фортецю. Також на власні очі можна побачити знаряддя тортур і страти. А нумізматів зацікавить унікальна колекція монет. Хотинська фортеця відноситься до семи чудес України”.

Неймовірні Карпати

“Нас безмежно надихнули наші подорожі в Бакоту та Хотин, тому коли повертаючись із Бакоти, куратор запропонувала нам поїхати до Карпат – ми одноголосно сказали: «ТАК!». Нас не цікавили музеї чи інші пам’ятки інфраструктури, ми хотіли полинути в українські Карпати й побути наодинці з природою.

Складавши план нащої подорожі, першим пунктом було піднятись на гору Бенджолу, висота якої складає 1224м над рівнем моря. Скажу відверто, було важко, але воно того вартує. Піднятись змогли не всі, але більшість студентів досягли своєї мети. Коли ми повернулись до готелю, на нас чекали чани з справжніми гілками карпатської сосни. Всі відпочивали, веселились та просто комунікували один з одним, після чого пішли відпочивати до кімнат.

Наступного дня гори ополонив густий туман, та навіть він не завадив нам піднятись на полонину Буков’як. Там на нас чекав старий, великий Бук. На жаль, всієї краси полонини ми не побачили через туман, але фото вийшли неймовірними. Пізніше ми вирушили на Кривопільський перевал, де мали змогу купити сувеніри своїм рідним.

На цьому наша подорож підійшла до закінчення”.

Студенти щиро вдячні  куратору Гудимі Наталії Василівні й університету за можливість подорожувати та дізнаватись нове.

Закликаємо й радимо всім відвідати ці дивовижні місця!

Студенти групи РО1-В22